Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUginula Dobrila, najpoznatiji bijeli sup na svijetu

Uginula Dobrila, najpoznatiji bijeli sup na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvari Rezervata prirode ’Uvac’ pronašli su leš bjeloglavog supa Dobrile, koja je prošle godine odletela čak do tursko-sirijske granice i na proleće ove godine specijalnim avionskim letom vraćena u Srbiju.

Kako navodi portal „Glas zapadne Srbije“, čuvari su, posle dvodnevne potrage za izgubljenom Dobrilom, pronašli njen leš između drveća na Orlovici, prenosi Tanjug.

Vođa čuvara zaštićenog područja „Uvac” Novak Pejović rekao je da su se u poslednja dva dana izgubila dva beloglava supa, Dobrila i Igor, i da njihovi odašiljači nisu davali signale, međutim, kaže, Igor je pronađen živ.

– Nakon što smo pronašli Dobrilin satelitski odašiljač, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticama Orlovice u blizini gnjezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletjela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo vjerovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio – rekao je Pejović, navodi portal GZS.

Mladu ženku bjeloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma prilikom kontakta sa ljudima, u svom prvom letu stigla je čak do tursko-sirijske granice, gde je krajem prošle godine pronađena iznemogla.

U Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u Rezervat prirode „Uvac”.

– Nekoliko mjeseci je boravila u volijerima i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepeli da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspješno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspjela da se snađe u ovim vrletima – kaže Pejović.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI