Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetUčinkovite domaće metode za suzbijanje korova bez hemikalija

Učinkovite domaće metode za suzbijanje korova bez hemikalija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje razni načini za uklanjanje korova iz vrta. Jedan pristup je korištenje herbicida koji se mogu kupiti u trgovini. Međutim, ova metoda nije pogodna za vrtlare koji žele sigurno okruženje za ljude, kućne ljubimce i divlje životinje i domaće životinje. Za takve vrtlare, nije samo važno suzbijanje korova, već i postizanje toga bez upotrebe jakih hemikalija. Ponekad se odluče tolerisati korov umjesto da se bore protiv njega.

Srećom, postoje domaća sredstva koja možete koristiti za uklanjanje korova. Ta sredstva su sigurna i zaista djelotvorna. Takođe ih možete kombinvoati s drugim strategijama koje su učinkovite protiv korova, ali ne štete okolišu.

Domaća sredstva za uklanjanje korova uglavnom su neselektivna, što znači da ubijaju sve biljke koje dođu u kontakt s njima. Stoga budite pažljivi pri primjeni.

Jedno od najboljih domaćih sredstava za uništavanje korova je sirće/ocat. Lako ga je pripremiti i vrlo je učinkovit protiv raznih vrsta korova. Sve što trebate je:

  • Sirće/Ocat s visokim udjelom sirćetne kiseline
  • Deterdžent za suđe

Ulijte ove sastojke u bočicu s raspršivačem, protresite da se izmiješaju i pričekajte sunčane dane prije primjene. Kiša može prerano isprati sirće/ocat, a ova smjesa najbolje djeluje kada sunce izravno obasjava lišće korova. Prskajte direktno na korov, pazeći da otopina ne dospije na ostale biljke.

Još jedno sredstvo je alkoholna otopina. Ova materija uklanja vlagu iz lišća korova, što dovodi do njegovog odumiranja. Pomiješajte jednu litru vode s dvije kašike alkohola u boci s raspršivačem radi lakše primjene. Isto kao i kod sirćeta, koristite je za sunčanih dana i prskajte direktno na korov, pazeći da druge biljke ostanu zaštićene.

Još jednostavnije sredstvo je vrela voda. Ovo domaće rješenje može se pripremiti i koristiti vrlo lako, bez potrebe za miješanjem proizvoda. Može se primijeniti u bilo koje doba dana, sa ili bez sunca, čak i za vrijeme kiše. Samo zakuhajte malo vode i prelijte je po lišću korova, osiguravajući da dovoljno prodre u korijenje. Oparivanje korova kipućom vodom može ga ubiti.

Kukuruzni gluten je još jedno sredstvo za suzbijanje korova. Ovo sredstvo sprječava pojavu korova umjesto da ih uništava. Da biste ga ispravno koristili, potrebna su dva koraka:

  • Primjena mora biti sinhronizovana s vremenom klijanja korova, što se obično događa u isto vrijeme kad jorgovan cvjeta u vašem području. Također treba odabrati suvo razdoblje za primjenu.
  • Kukuruzni gluten je organski prah koji se jednostavno rasipa po tlu, ne zahtijeva miješanje. Ako zalijevate kukuruzni gluten, morate pričekati suvo razdoblje od nekoliko dana. Inače, korijenje korova neće biti ubijeno.

Važno je napomenuti da kukuruzni gluten nije selektivan, što znači da će suzbiti klijanje svih biljaka, a ne samo korova.

Pročitatje još jedan gratis recept za subijanje korova: NEVJEROVATAN DOMAĆI RASTVOR ZA SUZBIJANJE KOROVA U BAŠTI: Potrebna su vam samo OVA 3 sastojka

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI