Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaUBOD STRŠLJENA - Evo šta prvo da uradite kako biste izbjegli alergijske...

UBOD STRŠLJENA – Evo šta prvo da uradite kako biste izbjegli alergijske reakcije i spasili sebi život!

Ose, pčele, stršljenovi, komarci… Ovi insekti znaju da budu mnogo dosadni, a neki od njih i veoma opasni. Ukoliko vas ujede stršljen postoji velika vjerovatnoća da će doći do alergijske reakcije. Evo šta možete uraditi prije nego što stignete do prvog ljekara.

Ubod stršljena je vrlo bolan, ali u većini slučajeva nije koban kako neki misle. Uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.

U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljenova. Ako se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zaštititi otvorene dijelove tijela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.

Simptomi i reakcije

Ubod stršljena uglavnom izaziva otekline, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom dijelu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojem se nalazi ubod.

Kako biste spriječili širenje otrova u tijelu, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup, savjetuje portal Krenizdravo.rtl.hr.

Pročitajte: Kako prirodno ublažiti oteklinu i bol od uboda ose, pčele i stršljena

Ako je žaoka ostala u koži, pokušajte da je istisnete nekim ravnim nožem. Nemojte koristiti pincetu jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisnete u tijelo, a žaoka ostane dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi na predjelu grla i vrata, jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je povređenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu.

Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su opasni za osobe sklone alergijskim reakcijama. One mogu pasti u anafilaktički šok.

Ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka koji dolazi iz nekoliko razloga:

– Zbog toga što je osoba alergična na ubod insekta

– Zbog toga što je ubod na nezgodnom mjestu gdje otok izaziva gušenje

– Ako je osobu u proteklih nekoliko nedjelja već ugrizao stršljen ili osa, imunološki sistem je postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu izvesti samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralizovali alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovjek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema doktora koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena.

Zato, ako ste izloženi opasnosti od ugriza stršljena, a posebno ako ste alergični na ugriz insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se prije svega posavjetujte sa doktorom.

Pročitajte: Ose i stršljene namamite u boce sa pivom ili sokom

Ubod stršljena – šta preduzeti?

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblozima. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmet kao što je metalna kašika.

Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može zakasniti i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se ljekaru, posebno ako vas je već ugrizao insekt u posljednjih nekoliko nedjelja.

Dobar savjet za ubod stršljena i drugih insekata

Jedan iskusni pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ugriza pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu rastopiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jednu minutu, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.

Ako ste vas ubode stršljena ili neki drugi insekt, nemojte paničiti. U slučaju alergijske reakcije bitno je odmah posjetiti ljekara.

 

Izvorprva.rs
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

turšija

Turšija ima značajne prednosti za organizam

Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentisane namirnice nastale prirodnim vrenjem. One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija. Te dobre...