Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU Tuzli otvorena kompostana za organski otpad

U Tuzli otvorena kompostana za organski otpad

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

JKP Komunalac iz Tuzle je u utorak, 8. oktobra, na deponiji Desetine zvanično otvorio prvu centralnu kompostanu na tom području.

Nakon izgradnje i asfaltiranja platforme koja je namijenjena za proces kompostiranja, nabavljene su mašine za sitnjenje i miješanje organskog otpada, tako da već počinju stizati prve količine zelenog organskog otpada i kompostana je počela sa radom.

Ovo je početak uvođenja odvojenog sakupljanja i kompostiranja organskog otpada u Gradu Tuzla kojim će biti obuhvaćen otpad koji dolazi sa gradskih zelenih površina i pijaca (voće i povrće, trava, lišće, granje i drveće nakon orezivanja i uređenja parkova, sportskih terena, putnog i riječnog pojasa, itd). Nakon uspostavljanja sistema kompostiranja postepeno će se raditi na proširenju obuhvata sakupljanja organskog otpada.

Izgradnja kompostane je važna za Grad Tuzlu jer se održavanjem zelenih površina tokom godine sakupi oko 4.500 m3 trave, lišća i granja od orezivanja i oko 800 m3 otpadnog voća i povrća sa tržnica i iz velikih tržnih centara. U ove količine nije uračunat orgasnki otpad iz domaćinstava. Kompostiranje organskog otpada je još jedan izazov u koji se upušta Grad Tuzla jer želi smanjiti količine otpada koje se odlažu na deponiju i štetno utiču na okoliš.

Izvor: eKapija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI