Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU Srbiji počinje štrajk glađu malinara - pojedini prijete odsijecanjem prstiju

U Srbiji počinje štrajk glađu malinara – pojedini prijete odsijecanjem prstiju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović izjavio je da će članovi Upravnog odbora tog udruženja danas u pet minuta do 12 sati, započeti štrajk glađu zbog niske otkupne cijene maline.

Radović je agenciji Beta rekao da najveći otkupljivači nude od 140 do 150 dinara po kilogramu maline, iako je Komisija pri Nacionalnom savjetu za malinu izračunala da je najniža proizvodjačka cijena bez zarade i troškova prevoza 173 dinara po kilogramu.

Najveći otkupljivači, hladnjače Sirogojno kompani i ‘Stanić’, ucjenjuju nas i nude otkup ispod cijene koštanja, a izvozom tog istog voća debelo zaradjuju i bogate se na muci seljaka“, rekao je Radović.

Proizvođači su, prema njegovim riječima, nezadovoljni što se Ministarstvo trgovine nije uključilo u rešavanje tog problema, niti su na više poziva na razgovor reagovali predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Radović kaže da su proizvođači očajni i da pojedini prijete da će seći prste u znak protesta.

Tri godine radimo sa gubicima, dok se trgovci bogate. U brdsko-planinskom kraju nemamo čime da se bavimo osim proizvodnjom krompira, stočarstvom i proizvodnjom malina. Ostaje nam jedino da dignemo ruke od svega i tražimo način za iseljenje“, rekao je Radović.

Istakao je da „u ovoj zemlji postoje samo bogati i bijeda i da se od poštenog rada ne može živjeti“.

Izvor: Ozon pres

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI