Četvrtak, 23 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaU selu Borac kod Laktaša počela berba prvoklasne jabuke

U selu Borac kod Laktaša počela berba prvoklasne jabuke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba ranih sorti jabuke krenula je u voćnjacima Lijevče polja i Potkozarja. U voćnjaku u laktaškom selu Borac  berači su angažovani na berbi jabuke sorte ‘gala’. Prve procjene su ohrabrujuće, prinosi  i kvalitet su znatno bolji u odnosu na ranije godine.

Zdravko Grujičić, radnik na voćnjaku površine 3,5 hektara kaže da su se ove godine složile sve kockice i da je prezadovoljan.

-Jabuka, ne samo ova sorta, već i preostale tri su izuzetno rodile, plodovi su zdravi i lijepi za oko. Sezona je protekla bez grada i bez kasnih mrazeva, odrađene su sve agrotehničke operacije baš onako kako treba. Ubrano voće za sada vozimo u skladište ,a  manju količinu ćemo vjerovatno otpremiti u hladnjaču, rekao je Grujičić.

Zdravko Grujićić

Uvoz u jeku berbe sputava domaće voćare

Miodrag i Vladislav  Vulić, vlasnici ovog prelijepog voćnjaka, koji svojom urednošću podsjeća na park, kažu da ove sezone računaju na urod težak između 150 i 170 tona. I njima je kvalitet na prvom mjestu.

-Mnogo truda, znanja i novca je uloženo u ovaj voćnjak i u svakoj sezoni posebno. Kompletan zasad je pod protivgradnom mrežom i sistemom za navodnjavanje. Zemljište je prvoklasno, plodno i apsolutno ispravno i  nezagađeno. Rezultati se vide. Ali da li će se valorizovati, pitanje je. Jer mi za razliku od voćara u Italiji ili  Njemačkoj nemamo adekvatno udruženje. Pravi posao bi bio kada bismo se udružili i jedinstveni nastupili na tržišti, kategoričan je Miodrag Vulić, mladi preduzetnik koji je zajedno  sa bratom Vladislavom voćnjak prije nekoliko godina podigao na plodnoj oranici – djedovini.

Vulić smatra da se sav posao oko plasmana još uvijek svodi na lične spodsobnosti i na riječ, te da nisu rijetke ucjene od velikih kupaca zbog činjenice da nema dovoljno skladišnog i rashladnog prostora.

-Apsurdno je da se voće uvozi u jeku domaće berbe. To je i žalosno i sramota je. Sav naš trud se anulira jednim potezom tog lobija.Mi smo mali proizvođači, ali muka nam je velika. Umjesto da ubiremo rezultate svoga truda i rada i razmišljamo o novim investicijama, mi berbu završavamo sa dozom gorčine. Ipak , optimisti smo jer se tome problemu može stati u kraj. Potrebno je samo malo volje, a mi vjerujemo da je ima, rekao je Miodrag Vulić.

Posebna briga vodi se oko urednosti i izgleda voćnjaka

Milenko Gajić,  Miodragov i Vladislavov ujak , inače domaćin na voćnjaku , logističar , traktorista, drugim riječima ‘djevojka za sve’, takođe je zadovoljan početkom berbe.

-Koliko je važan dobar i zdrav urod, važna je i sama higijena na voćnjaku, da nema korova, bolesnih stabala i da sve izgleda lijepo za oko. To nam vrlo često potvrđuju i sami kupci, koji ovdje na licu mjesta tovare voće, rekao je Gajić.

Milenko Gajić

Malobrojna ekipa berača, koju predvode neumorni Zdravko Grujičić i njegov sin Saša, te vrijedni berači iz Mašića, Slavica, Ljeposava, Dragiša i Daliborka , sa velikom pažnjom bere ‘galu’, nadajući se skorom zahlađenju. Očekuju da će odmah i učinci biti veći.

-Zadovoljni smo početkom, nadamo se uspješnoj i rodnoj berbi. Dokazali smo i da se u srcu ravice, u Lijevče polju osim paprika, paradajza i žitarica, mogu proizvodi i ekstra  kvalitetne, zdrave i sočne jabuke, kazao je Zdravko Grujičić.

Nakon ‘gale’, na redu je berba ‘zlatnog delišesa’ i ‘jonagolda’, a berba će biti okončana u oktobru pristizanjem kasne sorte ‘greni smit’.S obzirom da su jabuke dospele krajem avgusta, ovogodišnja berba se smatra jednom od najranijih u ovom delu Lijevče polja.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI