Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaU Dubravama kao nekada perušanje kukuruza

U Dubravama kao nekada perušanje kukuruza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kukuruz je ove godine izvanredno rodio, a u Dubravama vjeruju da će  dostići i rekorde po rodnosti. Dubrave su oduvijek bile poznate po najboljim kukuruzima, visokim prinosima, ali i najboljim farmama mliječnih krava. U ovom selu uspješno radi više od dvadeset farmi muznih goveda, a među najuspješnije farmere  se ubrajaju Samir i Smajo  Cimirotić, Smajo Fajković, Senad Raković, Suad Kovačević, Samir i Husnija Malkoč Elvir Lović , Suad Lizalo, Asim i Senad Galić, Fahro Cimirotić, Damir Alagić, Muhamed Raković  i drugi.

Smajil Cimirotić spada u red najboljih proizvođača kukuruza, a nadaleko je poznata njihova porodična farma. Smajil potvrđuje da su Dubravci  pravi majstori za proizvodnju najboljeg mlijeka u regiji.

-U Dubravama ima više od 20 instaliranih laktofriza. Samo u zaseoku Šikare, gdje mi imamo farmu ima 5 instaliranih laktofriza. Proizvodnja mlijeka je zaista velika, Dubrave mlijekom mogu prehraniti jedan osrednji grad, kaže Smajil.

Ponovo aktuelno druženje uz perušanje kukuruza

Dubravci su osim po proizvodnji poznati i po druženju. Potvrdila nam je to i neumorna Nisveta Fajković. Sasvim slučajno prolazeći kroz Dubrave usred dana vidjela je perušače kukuruza kod  Džemile Karaga.

-Morala sam zastati, fotografisati moje vrijedne komšije  nakratko porazgovarati sa njima. Prava je rijetkost vidjeti ljude okupljene oko ljetine, kako pomažu jedni drugima.Spazila sam Kasima i Nevzetu Fajković, Mirsada i Dervišu Hatić, Džumu Ajdinović, Senu Raković, Vezira Fajkovića, Zilhu i Fehru Škodrića, Sadiku Mešinović…

Svi su bili vrijedni i veoma raspoloženi, uljepšali su mi dan, rekla je Nisveta Fajković.

U Dubravama se nadaju da će druženja na mobama i sijelima biti nastavljeni tokom jeseni, a dobro raspoloženje će biti iskorišteno i da se uskladište kukuruzi i ostali proizvodi, ted a se mladima pokaže kako se nekada radilo i to uz pjesmu.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI