Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTuzlanska zadruga Milk Land obezbjedjuje redovnu mjesečnu isplatu

Tuzlanska zadruga Milk Land obezbjedjuje redovnu mjesečnu isplatu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zadruga Milk Land iz Tuzle osnovana u avgustu 2014. godine na inicijativu grupe farmera-proizvođača mlijeka, koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili interesantni mliječnoj industriji kao pojedinci.
Upravo to je bio razlog da se sa četiri osnivača i 750 članova osnuje zadruga koja danas radi na području devet općina i to: Živinice, Banovići, Brčko Distrikt, Kalesija, Čelić, Doboj-Istok, Gračanica, Lukavac, Srebernik.
Poljoprivredna zadruga Milk Land raspolaže sa 45 registrovanih otkupnih stanica/laktofrizom kapaciteta od 300 do hiljadu litara svježeg mlijeka, a dnevna proizvodnja svježeg sirovog mlijeka dostiže i 15.500 litara mlijeka.
Kako je istakla Devleta Pamučkić, direktorica Milk Landa zadruga ima namjeru da poveća dnevnu proizvodu svježeg mlijeka, posebno što se pokazalo da 99,2% njihovog mlijeka nalazi u ekstra klasi koji ispunjava Evropske standarde.
– Konstantno radimo i na povećanju stočnog fonda kao i proširenju farmi, a najveći dio mlijeka plasiramo u mljekaru Dukat, dok dio isporučujemo i mljekari Duje – kazala je Pamukčić.
Milk Land planira da nastavi sa proširenjem proizvodnje, tržišta, nastaviće i sa ulaganjem u dalji razvoj poslovanja, a posebnu pažnju zadruga će kao i dosada posvetiti farmerima, kooperantima za koje su i u proteklom periodu organizovali brojne edukativne ekskurzije, ali i seminare i edukacije o temi kvalitete mlijeka.
Uz edukativni dio zadruga kooperante pomaže i praktično kroz posao, tako su zahvaljujući nekoliko provedenih projekata farmerima obezbjedili muzilice kako bi im olakšali rad i unaprijedili njihovu proizvodnju.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI