Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTri stvari koje biste mogli napraviti vašem dvorištu za spas planete

Tri stvari koje biste mogli napraviti vašem dvorištu za spas planete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Greta Tunberg pokazala je da svako može učiniti nešto za spas klime. Naravno, ne možemo svi biti tako predani kao mlada švedska aktivistkinja i potpuno izmijeniti svakodnevni način život, no čak i male promjene mogu pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena.

Možemo početi od sopstvenog vrta. Evo triju zelenih novogodišnjih odluka za vlasnike vrtova.

Posadite voćku kako biste smanjili emisiju CO2

Drveće veže ugljen dioksid, naročito kad se pobrinete da se drvo kasnije iskoristi kao građevinski materijal i da lišće istruli na tlu.

Sadnja stabala koja brzo rastu posebno je prikladna, a korisno je zasaditi i stablo s puno lišća, savjetuje Helmut Selders, predsjednik Udruženja njemačkih rasadnika.

Preporučuje sadnju voćaka, jer mnogi vrtovi nemaju dovoljno prostora za velike hrastove ili bukve. No pritom treba voditi računa o pogodnom tlu i o količini svjetlosti.

Ako nemate dovoljno mjesta za sadnju stabla, možete posaditi “šarenu živicu”. “Koristite trešnjev lovor ili drvo života, a možete i razne cvjetnice”, kaže Selders.

Pomozite životinjama sadnjom različitih biljaka

“Raznolikost je šansa za preživljavanje”, kaže Marja Rotleb, savjetnica u Njemačkom udruženju za zaštitu prirode i biološke raznolikosti (Nabu). Imate li u dvorištu ili vrtu puno različitih biljnih vrsta, privuććete i više životinjskih vrsta te im pomoći u preživljavanju i obratno. U protivnom životinje neće pronaći dovoljno hrane, a biljke se neće moći razmnožavati.

Umjesto da vam okućnicu čini samo travnjak, postavite gredice s raznim biljkama. One, uz drveće i grmlje, sadrže vrijedne zalihe CO2 te pružaju i hranu i stanište životinjama.

Birajte autohtone biljke, po mogućnosti divlje vrste, preporučuje Rotleb te pojašnjava da insekti najčešće ne uspijevaju doći do nektara na cvijeću s gustim laticama.

Dodaje da ponekad visoko kultivisane biljke ni ne proizvode pelud i nektar. Takve su na primjer hortenzija, forzicija i geranij.

Kupujte zemlju bez treseta

Velika količina ugljen dioksida zadržava u tresetu, organskom sedimentu koji nastaje taloženjem organskih ostataka u močvarama. Ako se izlučuje CO2 oslobađa se gas štetan za klimu, a povrh toga močvara se uništava, a važno je stanište mnogih životinja.

No sve je više alternativa tresetu, koji se obično temelji na kompostu, humusu nastalom od kore drveta i na drvenim vlaknima. Pri sljedećoj kupovini zemlje, pokušajte zatražiti zemlju bez treseta.

Izvor: NN

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI