Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoToplo vrijeme budi voće - Započetu vegetaciju usporiti orezivanjem

Toplo vrijeme budi voće – Započetu vegetaciju usporiti orezivanjem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Usljed temperatura koje su iznad očekivanih za ovo doba godine došlo je do ranijeg pokretanja vegatativnih procesa. Savjet struke proizvođačima je da obave orezivanje voćki i na taj način uspore započetu vegetaciju.

Snegu se najviše nadaju voćari, jer bi usporio ili potpuno prekinuo započete procese kod voća do kojih je došlo usljed visokih temperatura za ovo doba godine. Istraživač u Odeljenju za zaštitu voćaka i sertifikaciju sadnog materijala u Institutu za voćarstvo Čačak Aleksandar Leposavić kaže da ovakvo vrijeme ne odgovara biljnim vrstama, pogotovo voću, jer iako je voće u fazi dubokog fiziološkog mirovanja određeni procesi već polako kreću.

Leposavić savjetuje voćarima, a posebno za drvenaste voćne vrste, da se uradi rezidba i da se uklone fiziološki najaktivniji dijelovi, posebno vrhovi, kako bi došlo do usporavanja vegetacije.

Voditi računa o zaštiti

Leposavić naglašava da se mora voditi računa o redoslijedu izvođenja operacija, jer ovakvi uslovi pogoduju razvoju određenih patogena protiv kojih se teško nalaze rješenja. Prije sve je riječ o bakterijama koje opstaju i na niskim tepmeraturama, a za koje nema odgovarajućih preparata na našem tržištu.

“Trebalo bi i da okreče stabla dodavanjem određenih bakarnih preparata sa baktericidnim dejstvom i tako preduprede štete koje mogu nastati”, naveo je Leposavić. Krečenje voćaka je jedna od najstarijih mjera zaštita voćnjaka tokom zimskog perioda.

Prema njegovim riječima, ni sada nije kasno za hemijsku zaštitu biljaka određenim preparatima, kako bi se ispravila šteta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI