Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTiha apokalipsa: KAD STE ZADNJI PUT VIDJELI SVICE, ZAŠTO NE SVIJETLE VIŠE

Tiha apokalipsa: KAD STE ZADNJI PUT VIDJELI SVICE, ZAŠTO NE SVIJETLE VIŠE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Širom svijeta svici svojim svjetlucavim tijelima osvjetljavaju noć, ali naučnici sada upozoravaju da je njihova „magija“ ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje.

Na primjer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svijetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovdje zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasvjeta takođe uzrok izumiranja svitaca. Vještačko svjetlo koje potiče od ulične rasvjete, reklama i svketlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada pogubno djeluje na njih.

“Osim što im remeti prirodan bioritam, vještačko svjetlo utiče na njihove rituale tokom parenja”, napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.
Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tijela koja im omogućava da svojim svjetlom privuku partnera, a prevelika količina vještačkog svjetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Goulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca. Naučnici su i inače ustanovili da je u toku “tiha apokalipsa” u svijetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrjebljenjem.

U Japanu, Tajvanu i Maleziji već duže vrijeme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista. Masovne turističke ture uz reke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije riječnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svjetlećih bića.

Izvor: najportal.ba

PROČITAJTE:

Predstavili prvi pametni 5G traktor na vodonik

Čudna sprava zaludjela voćare u Srbiji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI