Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaTešanjske žene prerađuju domaće voće i povrće

Tešanjske žene prerađuju domaće voće i povrće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Udruženje žena Ruka Kalošević nedavno je u saradnji sa Udruženjem Žene za žene International Sarajevo organizovalo svečanost povodom puštanja u rad mini proizvodnog pogona za preradu voća i povrća, a koji je realizovan u okviru projekta Domaće iz našeg kraja – proizvodi tešanjskih žena.

Mini pogon

O kvalitetu i učinkovitosti linije vrijedne žene Udruženja su se odmah po istovaru i montiranju linije i same uvjerile, a Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, izrazio je zadovoljstvo što na prostoru općine aktivno djeluju udruženja građana, posebno udruženja žena.

– Vjerujem da svaka mjesna zajednica na području općine Tešanj ima potrebu za ovakvim mini pogonom i kada bi se to proširilo u BiH, žene u ruralnim područjima bi imale bolji status u društvu. Ta aktivnost bi povezala i proizvodnju i voćarstvo te zdraviji način života, što bi dovelo do korištenja domaćih proizvoda i na taj bi se način promijenila percepcija o načinu i uslovima života u BiH, rekao je Huskić.

U okviru ovog projekta članice Udruženja dobile su i vrijednu donaciju, naime, podijeljeno im je 1.760 sadnica jabuke, kruške i šljive.

Projekat su podržali Općina Tešanj i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOad) koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zdravi i korisni

Inače, Udruženje je od svog osnivanja provelo mnogo projekata, a uskoro bi trebala početi realizacija projekta Novim tehnologijama do novih tržišta čiju će realizaciju pomoći Sweden/USAID FARMA II projekt. Suada Mujkić, predsjednica Udruženja, kazala nam je kako će projekt ženama pružiti priliku da svoju sirovinu prerade, da se pojave na tržištu koje će njihove proizvode prepoznati kao zdrave i korisne.

Izvor

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI