Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTatula ili kužnjak - GDJE RASTE I KAKO SE KORISTI

Tatula ili kužnjak – GDJE RASTE I KAKO SE KORISTI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tatula, kužnjak ili bivolčić (Datura stramonium L.) je jednogodišnja biljka visoka 180 cm. Stabljika pri vrhu račvasto granata, gola. Listovi na drškama, jajasti, različite veličine, pri dnu stabljike krupniji, na vrhu sitniji i  zašiljeni. Na licu tamnozeleni, dlakavi, na naličju svjetliji, bez dlaka. Cvjetovi su pojedinačni, bijeli, krupni, uspravni, na peteljkama, neprijatnog mirisa. Plod je krupna, čaura sa čvrstim bodljama, otvara se po dužini sa 4 kapka. Sjemena brojna, bubrežasta, braoncrna.

tatula
Foto:Datura stramonium L./ wikipedia

Tatula je rasprostranjena po Evropi, Aziji, Africi, Sjevernoj Americi. Naseljeva ruderalna područja, smetljišta, može se naći pored puta, ograda, po baštama, vinogradima, na zapuštenim mjestima oko naselja.

Sakupljanje ljekovitih dijelova tatule se vrši u fazi cvjetanja i formiranja prvih plodova. Kosi se n a 15 cm iznad zemlje. Lišće se može brati više puta u toku vegetacije, prije i za vrijeme cvjetanja biljke. Sjeme se skuplja iz zrelih čaura od septembra do novembra.

OPREZ: Cijela biljka je otrovna i zbog toga se tatula upotrebljava pod nadzorom ljekara.

Svi dijelovi tatule sadrže alkaloide. Najčešće se koristi list i sjeme tatule. Glavni alkaloid je hioscijamin, zatim skopolamin i atropin. Sjeme sadžei do 30% masnog ulja, bjelančevine, sluz.

Upotrebljava se u medicini za umirenje grčeva, u terapiji bronhijalne astme, u vidu tinkture i antiasmatičnih cigareta. Djeluje kao spazmolitik i antiasmatik. OPREZ: Cijela biljka je otrovna i zbog toga se tatula upotrebljava pod nadzorom ljekara.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI