Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetSve više žena se žali da im se POKVARIO AJVAR usljed visokih...

Sve više žena se žali da im se POKVARIO AJVAR usljed visokih temperatura: A sve jer prilikom pripreme prave OVU GREŠKU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sto ljudi, sto ćudi. Sto žena, bezbroj recepata za idealan ajvar, a samo jedan pogrešan korak u pripremi može upropasti veliki trud. Svaka domaćica će se složiti da nema ništa gore od propale zimnice u koju ste uložili dosta novca i živaca, a mi vam donosimo savjete iskusnih domaćica kako da izbjegnete ovakav peh.

Vremenska prognoza ove jeseni ne ide na ruku domaćicama koje su ostavljale ajvar i sve više njih se žali da im je zbog neobično visokih temperatura zimnica “prokisla”, odnosno pokvarila se. Ovo se dešava ako u fazi pripreme ne obavite pravilno proces konzerviranja, a evo kako to rješavaju one najiskusnije koje su svoje savjete podijelile na forumu ana.rs. Pored osnovnog pravila da se tegle ajvara čuvaju na tamnom i hladnom mestu, obratite pažnju i na ove bitne cake i trikove.

“Pre punjenja se tegle sterilišu u pećnici, pune se skroz do vrha, da ne ostane vazduha, prilikom zatvaranja vazduh izadje napolje i napravi se vakuum, i ne postoji rizik od pojave plijesni na površini. Može izuzetno dugo da stoji”, savjetuje jedna korisnica foruma.

Ajvar bez konzervansa je podložniji kvarenju

Korišćenje konzervansa nije nazdravija opcija pa ga zato mnoge domaćice preskaču. Samim tim, tako pripremljen ajvar je osetljiviji na visoke temperature, ali jedna domaćica ima rješenje i za to.

“Bitno je ključali ajvar sipati u tegle, tako neće da se kvari bez obzira što nema konzervansa u sebi. Punim 2-3 tegle odjednom , zatvorim poklopcem ( isto je potpuno ako se zatvara i celofanom) i odmah ih stavljam u gajbu kojoj sam na dno stavila stari jorgan ( može sunđer deblji ili već nešto drugo od starih stvari, da je baš debeli sloj dole, recimo jakna ) pokrivam je takođe debelim slojem krpa, tek tada punim sljedeće 2-3 tegle koje takođe odmah stavljam pored prvih i pokrivam da se ne hlade ( ajvar u šerpi za to vrijeme povremeno promješati da ne zagori). Kad su sve tegle napunjene sve još dobro ušuškam, dodam još neku jaknu odozgo i ostavim oko 24 sata tako pokriveno. Nema šanse da se išta pokvari”, tvrdi ova iskusna domaćica, a druga dodaje:

“I ono što je važno, kako sam ja naučila je to da se u papriku ubaci vrelo ulje i promješa, a ne da se u hladno stavlja na početku prženja. Možda je glupost, možda ne, ali ja tako radim i neću menjati jer sam zadovoljna”.

Šta uraditi kad se ajvar već pokvario?

Ako ste već primetili da vam se po ajvaru uhvatila buđ ili da se ukiselio, teško da nešto možete da uradite da spasete stvar. Većina žena takve tegle baca u đubre, a pojedine primenjuju određene trikove. Ako ovo želite da probate, radite na sopstvenu odgovornost.

“Uhvatilo nam se malo buđi na ajvaru, pravili smo veće količine i valjda nije bio dobro ukuvan pa se stvorila buđ.  Je l’ može da se prokuva ajvar opet, da nam ne propadne ili da bacamo”, bilo je jedno od pitanja na forumu, a evo i odgovora.

“Može, skini buđ i prokuvaj. Potrudi se da bude vruć kad ga sipaš u tegle i kad ga zatvoriš okreni tegle naopako kako bi poklopac dobro zadihtovao”, posavetovala ju je jedna žena, ali ovakve eksperimente vam ipak ne preporučujemo.

Izvor: BlicŽena

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI