Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoSve što proizvedu to i prodaju - Rekordni prinosi bundeve u Semberiji

Sve što proizvedu to i prodaju – Rekordni prinosi bundeve u Semberiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prije 10 godina, porodica Sjerić iz Ljeljenče kod Bijeljine krenula je sa proizvodnjom bundeve, kulture koja se ne uzgaja u većem obimu na našem području. Danas ističu da su zadovoljni rezultatima svog rada, a ova godina je donijela i rekordne prinose. Već tri godine bave se i preradom bundeve, od koje prave sokove i hladno cijeđeno ulje.

Porodica Sjerić prije 10 godina počela je proizvodnju bundeva na 65 dunuma. I tada kao i danas bili su među rijetkima koji su se odlučili za proizvodnju alternativnih kultura za koje je još uvijek mala zainteresovanost naših poljoprivrednih proizvođača.Najviše je zastupljena tikva golica, a potom muskantna i hokaido bundeva.

– Ove godine prinos je bio na pojedinim parcelama i rekordan. To su parcele na koje smo mi prve godine eksperimentisali pa smo uradili kao što rade ljudi proizvodnju lubenice, na foliju kap po kap. Sa tih parcela smo imali do 1,8 tona mokrog sjemena po hektaru, što je na ovim prostorima, niko to ne radi i u odnosu na neke proizvođače iz Vojvodine rekordan prinos – kaže Niko Sjertić.

Tokom ovog desetogodišnjeg perioda zahaljujući i podršci Agrarog fonda grada Bijeljina i podsticajima Ministarstva poljoprivrede Sjerići su uspjeli da nabave specijalizovane mašine za ovu proizvodnju.Јedna od mašina je i za hladno cijeđena ulja. Za dobijeni litar hladno cijeđenog ulja potrebno je od tri do tri i po kilograma suvih sjemenki bundeve golice.

PROČITAJTE: Kako se pravi ulje od bundeve

– U koš se sipa suvo sjeme , ovdje ide na dozator i ulazi u puž i pod određenim pritiskom mehanički puž cijedi ulje iz sjemenki i ulje pada u ovu posudu a pogača tzv, nju koristimo u pekarskoj proizvodnji, oni prave brašno od toga ili ga možete naći u prodavnicama kao protein od sjemenki bundeve – dodao je Sjerić.

Sjerići kažu nemaju problem sa plasmanom svojih proizvoda. Sve što proizvedu to i prodaju a i ove godine će na svom imanju samo u nešto manjem obimu organizovati “Dane bundeve” manifestaciju kojom se uspješno završava žetva ove kulture.

Izvor: RTRS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI