Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiSve što niste znali o kukuruzu i kokicama

Sve što niste znali o kukuruzu i kokicama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kukuruz – Od mladih do starih, teško ćete naći osobu koja ne voli da uživa u ovom slasnom plodu prirode. Oko njega je sve zabavno – od čišćenja, kada pravimo “brkove”, do musavog lica od uva do uva kada zagrizemo klip kukuruza. Ali, kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču.

1. Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike

Porijeklo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je prenio Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla, pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

2. Veoma je isplativa biljka

Od stabljike, preko zrna i lišća – svi njegovi dijelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.

3. Jedete ga, mažete se s njim, nosite ga…

Zbog svoje velike iskoristivosti, sastavni je dio više od 1.000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i hemijska industrija.

4. Ne možete od svakog kukuruza dobiti kokice

Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u bioskopu, potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena – kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malu količinu vode, koja, kada se zagrije i pretvori u paru natera zrno na eksploziju.

5. Kokice nisu uvijek zdrave

Da, kao i u svemu i s kokicama treba biti umjeren. Pogotovo s onima u bioskopu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli pa nisu najbolji izbor ako pokušavate da pazite na liniju. Radije ih ispecite sami, a možete ih posipati nekim drugim začinom, na primjer čilijem.

6. Šta zapravo grickate

Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljenim hidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.

7. Naučite da odaberete najbolji

Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti puna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje.

8. Skladištite kukuruz ispravno

Kao prvo, kukuruz ne smje stajati na toplom mjestu. Najbolje ga je držati u frižideru jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u skrob. Skuvajte ga brzo – najviše za dva do tri dana jer već tada lagano gubi na ukusu.

9. Ako ga kuvate, ne solite vodu

Navodno so iz vode pri kuvanju kukuruz čini tvrđim.
Izvor021.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI