Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSUPOM OD ŠARGAREPE SPASAO HILJADE BEBA

SUPOM OD ŠARGAREPE SPASAO HILJADE BEBA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Austrijski pedijatar Ernst Moro danas je zaboravljen, a prije samo nekoliko desetina godina njegov jednostavan recept spasao je hiljade života.

Ime Ernst Moro danas vjerovatno ništa ne znači široj publici, jer se njegovo ime ne spominje u knjigama i filmovima. Međutim, medicinska zajednica zna ovog izvanrednog austrijskog pedijatra, čija su otkrića spasila hiljade beba.

Ernst Moro je rođen 1874. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Studirao je na Univerzitetu u Gracu, da bi kasnije postao profesor pedijatrije na Univerzitetu Hajdelberg. U njegovo vrijeme pedijatrija u Evropi nije bila dovoljno razvijena i smrtnost novorođenčadi je bila veoma visoka, skoro 25 %.

Jedan od glavnih razloga smrti hiljada beba u to vrijeme bio je proliv. Moro je uspio da nađe način kako da sačuva dječije živote, a njegovo rješenje bilo je genijalno i jednostavno.

Predložio je da se bebama daje supa od šargarepe, koju su majke i medicinsko osoblje kuvali po njegovom receptu. Morova supa od sastoji se od samo tri sastojka: 500 g šargarepe, vode i soli.

Recept:
Oprati i očistiti šargarepe i kuvati ih u vodi dok ne postanu mekane. Propasirati šargarepu i dodati vode u kojoj su se kuvale toliko da bude oko litar supe. Dodati prstohvat soli.

Pokazalo se da je ova jednostavna supa zaustavila proliv kod novorođenčadi, uključujući i teže oblike. Kasnije su studije pokazale da su oligosaharidi u šargarepi sprječavali da se bakterije zalijepe za ćelije crijeva, što je zaustavilo proliv. Vremenom je ovaj lijek zamjenjen antibioticima i lijekovima protiv proliva, ali u to vrijeme znatno je pomogao u podizanju stope preživljavanja novorođenčadi.

Izvor: Magično bilje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI