Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠtrudla sa makom – Stari banatski recept od kiselog tijesta

Štrudla sa makom – Stari banatski recept od kiselog tijesta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U Banatu, kažu bake, štrudla sa makom se obavezno pravi od kiselog tijesta. Kakvo suvo i tanko tijesto koje se u današnje vrijeme sprema na brzinu. Međutim, danas niti se ima vremena za čekanje da tijesto nadođe niti volje da se mijesi. Ali, posvećivanje vremena tradicionalnom receptu svakako se na kraju isplati i u samom procesu budi sjećanja na stare dane kada je štrudla sa makom bila obavezan dio trpeze.

U vrijeme vršenja žita kada je u radovima učestvovalo i nekoliko desetina ljudi, domaćice su u kući spremale večeru i naravno štrudlu. Miris maka se širio kućom, a više od pola tuceta plehova sa jufkama bilo je poređano duž hodnika i čekalo red na stari zidani šporet koji se ložio ujutru i gasio uveče prije odlaska na spavanje.

Na kraju napornog dana išla je večera koja je započinjala čorbom od piletine ili ćuretine, a završavala se upravo jednom od omiljenih banatskih poslastica, štrudlom sa makom.

Pročitajte: Posna štrudla sa rogačem meka kao duša – Recept koji ćete obožavati!

Štrudla sa makom i kiselo tijesto

Kada domaćica napravi dobro tijesto kažu da ima ruku za to. U stvari, potrebno je samo dobro slijediti recept i ono će postati onakvo kakvim ga pamtimo, pod prstima mekano i u ustima da se topi.

Potrebno je sa jednim kvascem staviti kašiku šećera, kašiku brašna i malo mlijeka te sačekati da nadođe. Zatim se određena količina brašna, koja zavisi od željene količine štrudle stavi u činiju, razgrne u sredini i tu se sipa smjesa sa kvascem. Tijesto se mijesi polako dok se sve lijepo ne izjednači, a onda ostavlja petnaest minuta do pola sata da nadođe.

Nakon toga, tijesto se ponovo mijesi i dijeli na lopte, čiji broj opet zavisi od pripremljene količine. Svaka lopta se razvlači na pravougaonik veličine 25×40 centimetara.

Pripremanje maka

U međuvremenu, dok je tijesto stajalo i raslo, mak se mljeo u starom ručnom mlinu. Zatim se u šerpu stavljalo mlijeko sa šećerom da provri. Potom se tako kuvano prelivalo preko maka i miješalo dok se ne napravi smjesa gusta kao puding. Neke domaćice preporučuju da se doda suvo grožđe, a neke smjesu prave bez njega.

Pročitajte: Sve o gajenju i isplativosti MAKA

Završnica

Mješavina od maka se stavlja na početak razvučenog tijesta i urola u prvu jufku. Tako sve dok se materijal ne potroši i dok jufke ne ispune cijeli pleh. One se premazuju žumancetom i peku u šporetu.

Naposlijetku, dok se ukusi miješaju u ustima i mak krcka pod zubima, a sve zaliva domaćim sokom od višanja koji je još jedna stara poslastica, sjećanja na bake i stari zidani šporet odlaze u svoje fioke da čekaju sljedeću priliku.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI