Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiStručnjaci iz Sarajeva i Hrvatske u projektu kreiranja inovatinih proizvoda od jagnjetine

Stručnjaci iz Sarajeva i Hrvatske u projektu kreiranja inovatinih proizvoda od jagnjetine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veterinarski stručnjaci iz Hrvatske i BiH će do kraja februara 2023. biti angažovani u projektu “Inovativni funkcionalni proizvodi od jagnjećeg mesa”.

Hrvatska zaklada za znanost preuzela je obavezu finansiranja projekta do kraja februara 2023.

Voditeljica projekta je prof. dr sc. Maja Popović sa Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz nju u istraživanjima učestvuje 17 naučnika iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine prof. dr sc. Amina Hrković-Porobija sa Veterinarskog fakulteta Univerzita u Sarajevu.

Cilj predmetnog HRZZ istraživačkog projekta je proizvodnja jagnjetine s nižim udjelima masti i holesterola, te od takve jagnjetine proizvodnja funkcionalnih zdravih proizvoda koji se temelje na inovativnim rješenjima u tehnološkim postupcima proizvodnje. Osim toga cilj je prethodno znanstveno dokazane preporuke o sigurnom i djelotvornom uvođenju pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus u hranu za perad i svinje potvrditi i na modelu jagnjeta pasmine lička pramenka (što do početka projekta nije bilo poznato), te pri tome istovremeno stvoriti i tržišno novi proizvod (janjetina s nižim udjelima masti i holesterola-inovativnost projekta), saopšteno je na sajtu Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Projekat “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa” za rezultat imaće:

– naučno dokazanu primjenjivu vrijednost za plemenitu pečurku kao prirodnog funkcionalnog dodatka u dnevni obrok za janjad iz kojeg će se predstaviti tržišno novi i inovativni proizvod u obliku funkcionalne hrane za čovjeka (janjeće meso povoljnog aroma profila s obzirom na sastav hlapljivih spojeva porijeklom iz plemenite pečurke);

– naučno opravdani transfer dobivenih rezultata u gospodarstvo, odnosno naučne preporuke za nova rješenja za uspostavu ujednačenih uzgojnih sistema u ovčarstvu, prihvatljivih za okoliš i zaštitnih za zdravlje janjadi u proizvodnji, koji će biti ujedno kompatibilni s propisima EU, gospodarski opravdani pa stoga prihvatljivi i za tržišta u zemlji i inostranstvu i to u javnom (konzumenti), javno zdravstvenom (populacija) i poljoprivrednom sektoru (proizvođači janjetine, plemenite pečurke/stočne hrane).

Udruženje inovatora Hrvatske, projektu je dodijelila srebrnu medalju za inovacije u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji na 11. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji održanom u Karlovcu od 25. do 27. 04. 2019 u Karlovcu.

Izvor: eKapija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI