Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiStiže oprema za 21 poplavljeno domaćinstvo u Srpcu

Stiže oprema za 21 poplavljeno domaćinstvo u Srpcu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poljoprivredni proizvođači iz Srpca, njih 21, dobiće repromaterijal za plasteničku i ratarsku proizvodnju zahvaljujući Programu za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).
Aneksima ugovora sa poljoprivrednicima koji su potpisani u zgradi Opštinske uprave u Srpcu odobrene su sadnice i sredstva za zaštitu i prihranu u plasteničkoj proizvodnji za osam korisnika, kao i sjeme, đubrivo i zaštitna sredstva za kukuruz za 13 korisnika.

”Prošle godine je, uz podršku Evropske unije, korisnicima programa odobrena pomoć u vidu plastenika sa svom pratećom opremom, repromaterijalom za ratarsku proizvodnju i poljoprivrednom mehanizacijom, a ove godine je predviđena nova donacija kako bi se dodatno poboljšala plastenička proizvodnja i omogućio nesmetan početak proljećne sjetve”, rekao je stručni saradnik za poljoprivredu opštine Srbac Ninko Gužvić.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kazao je da je ovo nastavak dobre saradnje sa Evropskom unijom i UNDP-om BiH, uz čiju pomoć je realizovan niz značajnih projekata.

”Ovim programom obuhvaćene su porodice koje su bila na udaru poplava 2014. godine i koje su ispunile sve uslove javnog poziva. Pored ekonomske podrške, pružena im je i pomoć u stambenom zbrinjavanju kroz sanaciju oštećenih kuća ili izgradnju novih”, dodao je Dragosavljević.

Nikola Suvajac iz Lilića dobio je prošle godine plastenik površine 100 kvadratnih metara, sadnice, prateći materijal i opremu, a pomoć će mu stići i ove godine.

”Dobiću rasadu paprike i paradajza i sve ostalo što mi je potrebno za kvalitetnu proizvodnju. Veoma sam zadovoljan”, rekao je Nikola Suvajac.

Pomoć u vidu repromaterijala za ratarsku proizvodnju dobiće i Vlajko Ignjatić iz Poveliča, koji uzgaja kukuruz.

”Prošle godine sam dobio sjeme, đubrivo i zaštitna sredstva i sve je bilo kako treba. Vjerujem da će tako biti i ovaj put. Mnogo nam ovo znači jer je šteta u poplavama 2014. godine bila ogromna”, kazao je Vlajko Ignjatić.

Izvor: Glas Srpske

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI