Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetŠta raditi sa plodovima u novembru

Šta raditi sa plodovima u novembru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Novembar je promenljiv mjesec, jer se u njemu smjenjuju sunce, kiša, vetar, mraz, pa čak krajem mjeseca može da iznenadi i snijeg. Zato je u ovom mjesecu krajnje vreme da povrtarske i voćarske plodove sakupite, kako se ne bi smrzli.

U baštama još ima zelene salate, kelja, praziluka, brokolija, zelja, karfiola, zimske rotkve, rotkvica, spanaća, blitve i rena, pa ukoliko ne želite da ih vadite, možete prekriti folijom koju ste stavili na gredice. Povrće koje bi trebalo obavezno da izvadite zbog snijega i mraza su šargarepa, paštrnak, cvekla, zelen.

 Ovog mjeseca obavezno pođubriti baštu stajskim đubrivom, nakon toga ga duboko prekopajte ili preorite. U tako obrađeno zemljište sije se šargarepa, grašak, peršun, luk, salata.

Ako ste riješili da podignete organsku baštu, u prvoj polovini mjeseca trebalo bi plitko preorati zemljište. Ako je bašta već sređena i preorana, valjalo bi da napravite leje i da ih pospete kompostom, a preko njega obavezno stavite deblji sloj lišća, sijena ili slame. Ukoliko imate bureili česmu u bašti ili voćnjaku, ne zaboravite da ispraznite bure za vodu, a ukoliko postoji česma, zamotajte je i ostavite da prezimi kako se voda u ne bi smrzla.

 Ako volite cvijeće, idealno je vrijeme za zaštitu lukovica, koje su na otvorenom. Vrijeme je i zaokopavanje ruža i ukrasnog grmlja.

Izvor: Domaćinska kuća

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI