Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠta privlači smrdibube u naš dom?

Šta privlači smrdibube u naš dom?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesen je vrijeme kad temperature kreću da opadaju, a smrdljive bube se nastanjuju u zatvorenom prostoru; iako ne predstavljaju zdravstvenu prijetnju, ne želite da imate smrdljive bube u svojoj kući, jer mogu da prošire neprijatne mirise.

Kao i ljudi, većina štetočina ne želi da provodi vrijeme na otvorenom po hladnom vremenu, stoga smrdljive bube privlače toplina i zaklon vaše kuće, te će pokušati da uđu kroz pukotine i otvore. Trebalo bi da zapečatite otvore zaptivačem i provjerite vrata i prozore.

Populacije koje prezimljuju su posebno velike u objektima koji se nalaze u blizini poljoprivrednih polja, voćnjaka, velikih bašta i drugih mesta gde borave zaraženo ukrasno grmlje i drveće koje privlače smrdljive bube, piše “Orkin.com”.

Smrdljive bube se obično hrane voćem. Oni preferiraju zrelo voće. Ako slučajno imate zrelo voće u svojoj bašti, to je njima prava pozivnica. Ovi insekti se takođe hrane i ukrasnim drvećem, grmljem, vinovom lozom i korovom.

Pročitajte: Najezda smrdljivih martina: Riješite se buba koje se zavlače u kuću

Svjetlost takođe privlači ove dosadne insekte.

Da biste to spriječili, trebalo bi da spoljno osvjetljenje svedete na minimum i koristite roletne kako biste spriječili prodiranje svjetlosti iz unutrašnjosti kuće.

Ukoliko se u vašoj kući nalazi velika količina smrdljivih buba, kontaktirajte licenciranog stručnjaka za kontrolu štetočina, prenosi “Pestworld”.

Kako ukloniti smrdibube?

Ako smrdljive bube uđu unutra, najbolje je da ih uklonite usisivačem. Ako imate malu populaciju u zatvorenom prostoru, dovoljno je da ih jednostavno uklonite maramicom ili papirnim ubrusom i stavite u posudu na otvorenom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI