Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaSrndaća Jelenka preko cucle hrani lovac - Mališan ga ne ispušta iz...

Srndaća Jelenka preko cucle hrani lovac – Mališan ga ne ispušta iz vida, pije litar i po mlijeka dnevno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Boško Jelić iz Debelje kod Nove Varoši spasao je mladunče srne, koje je bilo “k’o rukavica” i sada ga u stopu prati kod kolibe na Rudinama.

Pročitajte:

– Bilo je malo k’o rukavica, srna se okotila sa zakašnjenjem od 30 – 45 dana od vremena u kome mladunce donose na svijet – rekao je Boško za Zlatar info.

– Sada je Jelenku dnevni obrok oko litar i po mlijeka, bira i travke oko kolibe i po vrtu, gdje mu je list cvekle poslastica, povremeno brsti i list lipe, a navadio se i na kašičicu meda. Prvim nestašlucima pokazuje da liči na daleku sabraću – jarčeve.

Pročitajte: Nestvarni prizori kod Tuzle – Jeleni posjetioce ostavljaju bez daha

Zanimljivo je da Jelenko u stopu prati svog spasioca i hranioca, od štale do ograde, vrta i kolibe, a nepovjerljiv je prema komšijama i djeci koja dolaze “na videnije”. Jelića kolibe su, inače, najmlađi zaseok u čitavom kraju, jer u četiri kuće ima 16 mališana, a nedaleko još petoro djece.

Lovac koji je spasao mladunče strahuje da psi lutalice ne preskoče ogradu i rastrgnu Jelenka, jer krstare ovuda i u okolnim zaseocima, a često i srne gone. Kućica u kojoj provodi noći već je mala, pa Boško mora da pravi novo sklonište za Jelenka.

– Ustupio bih ga nekom ko ima uslove da ga hrani i čuva ili Lovačkom udruženju. Jelenko će u goru, po zovu divljine, kada iduće godine počne parenje – kaže Boško.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI