Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSrbija u problemima: Najplodnija žitnica postaje pustinja?

Srbija u problemima: Najplodnija žitnica postaje pustinja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zbog alarmantnog opadanja organske materije, pogotovo u Vojvodini, gdje se nalazi oko 1,7 miliona hektara oranica, njive bi uskoro mogle da postanu neplodne.

Stručnjaci upozoravaju da je nivo organske materije, odnosno humusa u zemljištu, već pao ispod tri odsto, što je na granici optimalnog.

Organske materije je, inače, pre početka intenzivne poljoprivredne proizvodnje na vojvođanskim njivama bilo više od pet odsto, a samo u prethodnih 20 godina taj nivo je pao sa 3,5 na ispod tri odsto, piše Branislav Gulan, publicista i član Naučnog društva ekonomista Srbije za Makroekonomiju.

“Krajnji je momenat da, prije svega, država shvati razmjere ovog problema i da reaguje. U suprotnom, Vojvodinu uskoro nećemo moći da zovemo žitnicom ni Srbije, a kamoli Evrope”, ističe Jovica Vasin, stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Opadaju prinosi

Srbiji, a posebno Vojvodini, prijeti velika opasnost od trajnog osiromašenja zemljišta, što može imati nesagledive posledice i na proizvodnju. Negativni efekti već su vidljivi, jer uprkos tome što se primjenjuju kompletne agrotehničke mjere, prinosi opadaju.

Oko 75 odsto površine Vojvodine pokriveno je sa dva tipa zemljišta, černozemom i ritskom crnicom, koja je u drugoj polovini prošlog vijeka imala sadržaj organske materije iznad pet odsto, a danas je ovoliki sadržaj humusa prisutan na samo jedan odsto površina.

Problem je i to što rapidno opada stočni fond – u prethodne tri decenije po stopi od dva do tri odsto godišnje. U tome leži odgovor na pitanje zašto se na većini njiva (u Srbiji ima 4,1 miliona hektara obradivih polja) ne koristi stajnjak kao organsko đubrivo, nego mineralna gnojiva.

Vojvodina bi za pola vijeka mogla da postane pustinja

S druge strane dobro je što se grade novi sistemi za navodnjavanje. Prema podaciam RZS, voda sada stiže samo na 1,5 odsto oranica, ili 46.823 hektara. Istovremeno u svijetu se navodnjava čak 17 odsto površina. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će, čak i ako se izgrade novi sistemi za navodnjavanje, ali bez stajskog đubriva, Vojvodina već za pola vijeka postati pustinja.

Naravno po prinosima. A zaoravanje, umjesto paljenja žetvenih ostataka, moglo bi i te kako da pomogne oporavku njiva. Subvencionisanje proizvođača koji na pravilan način njeguju stajnjak, što državu ne bi koštalo puno, bilo bi dragocjeno. Kad je riječ o obnavljanju stočnog fonda, treba naglasiti da je to dugotrajan proces. Činjenica je da u stvaranju BDP u agraru Srbije stočarstvo učestvuje samo sa 30 odsto, a u svijetu najmanje sa 60 odsto.

Rešenje problema treba tražiti u oporavku stočarstva i povećanju broja goveda.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI