Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠpanski sir Olavidia proglašen za najbolji na svijetu

Španski sir Olavidia proglašen za najbolji na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svijetu, meki španski kozji sir po imenu Olavidia oduševio je sudije World's Best Cheese takmičenja.
– Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije video. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv – rekao je britanski sudija Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.
Sir koji je osvojio međunarodni žiri djelo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu po imenu Quesos y Besos, što u prevodu znači sirevi i poljupci. Ova kompanija počela je da radi prije samo pet godina, južnoj Španiji.
– Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv naše firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas – rekla je glavna proizvođačica sira Silvia Pelaez na ceremoniji djodele nagrada održanoj u Španiji.
Pobjednički sir sadrži plemenitu plijesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koščica masline koji prolazi kroz njegovu sredinu.
Na drugom mjestu je meki sir kuće Fromagerie Berthaut iz Francuske, na trećem mjestu je gauda odležana u pećini iz Holandije, a prošlogodišnji najbolji sir bio je Rogue River Blue, organski plavi sir iz Oregona u Sjedinjenim Američkim Državama.
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

dinja

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to...