Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

Sok od listova SMOKVE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jednostavan i zdrav sok od listova smokve ,  pomaže kod visokog  pritiska, povišenog šećera , holesterola , a i kod osteoporoze.

Priprema

  1. Odaberi listove sa vrha grana koji su mlađi i svijetlije boje , donji stariji i tamnozelene boje znaju biti gorki , pa zbog tog razloga izbjegavajte . Listovima odstrani peteljke sto mozete više pri listu , najbolje sa makazama. Listove dobro operi pod mlazom vode i čuvaj potopljene u vodi do upotrebe .
  2. U dublji lonac naspite vodu i dodaj oprane listove , kuvajte na srednjoj vatri dok ne ukuva, pa smanjite vatru na lagano i nastavite kuvati 20 min. Nakon 20 min ugasite vatru i ostavi da se sve tako ohladi .
  3. Iz hladne tekućine izvadi listove i dobro ih ocijedite , najbolje rukama. Vratite tekućinu na vatru i pustite da ukuva, dodajte šećer i miješajte dok se otopi , pa dodaj limunsku kiselinu i vaniliju, nastavite kuvati 2 min. Sve će zapjeniti kada dodate limunsku kiselinu , ali će pjena i nestati .
  4. Gotovi sok skintei sa vatre i odmah naspite u zagrijane tegle ili boce sa metalnim čepovima. Čvrsto zatvaraj boce i okreni naopako da se same vakumiraju. Ostavi da se tako ohlade . Hladne okreni na pravu stranu i čuvaj na tamnom i hladnom mjestu. Hladan sok razrijedi sa vodom po ukusu, dodaj leda i krišku limuna. Super osvjezavajuci napitak , a moze se praviti cijele sezone.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI