Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSmrčak - Gljiva poznata kao vjesnik proljeća

Smrčak – Gljiva poznata kao vjesnik proljeća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smrčak, neokrunjeni kralj gljiva cijenjen kao jestiva gljiva koja ima stanište na čudnim mjestima za gljive.

Ako imate sreće i znanja o ovim neokrunjenim kraljevima šume, uživat ćete u najprofinjenijem okusu gljive.

Neki stručnjaci tvrde da ih ima oko pedeset vrsta, dok drugi tvrde da ih je svega tri, a ostalo su njihovi varijeteti s razlikama nastalim prema staništu smrčka. Smrčak spada u rijetke, veće, jestive proljetne gljive. Tijelo je kuglasto do jajoliko, bež ili blijedo žute boje i stopljeno je sa stapkom.

Zanimljivost je i stanište smrčka koje nije uvijek i samo šuma. Tako smrčak ima stanište i na rubovima livada, područjima pored rijeka i potoka, pogotovo pod jasenom, lijeskom, topolom i starom jabukom. Ponekad ih možemo pronaći čak i na smetlištima, na odbačenom građevinskom materijalu, ruševinama, gradskim parkovima.

Stanište smrčka može biti tamo gdje druge gljive u pravilu ne uspijevaju. 

Kako imamo više vrsta smrčka spomenuti ćemo tek tri i njihova staništa.

Običan smrčak (lat. Morchella vulgaris (Pers.) Boudier), stanište mu je po šumama, a raste u proljeće.

Češka smrčkovica (lat. Verpa bohemica (Kromb.) Boudier), raste u rano proljeće, a stanište mu je na sunčanim stranama u vlažnim listopadnim šumama, osobito ispod vrba.

Ožujka (lat. Hygrophorus marzuolus (Fr.) Bresadola), gljiva koju možemo nazvati vijesnikom proljeća jer raste u rano proljeće. Ova vrsta smrčka stanište pronalazi na područjima gdje su silikatna tla ispod crnogoričnog i bjelogoričnog drveća i prilično je rijetka.

O gljivama postoji cijela nauka, a pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, ustrajnim proučavanjem literature, razmjenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama, pa stoga uvijek imajte na umu da je oprez majka mudrosti, posebno kada su u pitanju gljive.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

VRIJEME JE ZA RUŽE – Savjeti za uzgoj bez greške!

Gajite ruže kod kuće – Ovih 6 trikova će vam sigurno pomoći!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI