Utorak, 16 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaSlobodno vrijeme Emira Bašića okupiraju egzotične ptice

Slobodno vrijeme Emira Bašića okupiraju egzotične ptice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tradicija uzgoja i držanja sitnih životinja već generacijama je prisutna na području Sanskog Mosta, a jedan od onih koji je ljubomorno čuva i njeguje je Sanjanin Emir Bašić.

On već duže od dvije decenije uzgaja egzotične ptice, a u brojnim kavezima koji se nalaze u pomoćnom objektu njegovog porodičnog imanja smjestilo se više od 200 primjeraka ptica različitih boja i veličina.

“Trenutno posjedujem više od 20 vrsta egzota, u djetinjstvu sam uzgajao golubove, ali u posljednje dvije decenije potpuno sam se preorijentisao na ove predivne ptice. O njima se mora dosta učiti, a njihovo držanje nije nimalo lako”, kaže Bašić.

Pročitajte: Jedini u BiH proizvodi karamelizovani lješnik

Dodaje kako se radi o pticama čija su prirodna staništa u južnim tropskim podnebljima kao što su amadine, astrilde, zebe, tigrice, zlatni i čokoladni vrapci, dominikanske udovice, amarnati i druge.

Dodaje kako je svaka vrsta po nečemu specifična i osobena, a po njemu je najljepša guld amadina, koju neki nazivaju kraljicom egzota.

“One su poprilično hiperaktivne pa se mora povesti računa o njima kada su u sezoni parenja s obzirom na to da su tada mužjaci veoma agresivni. Također, važno je pratiti genetiku ptica, kako bi se spriječila njihova degeneracija. Neki primjerci mogu da žive i do osam godina”, objašnjava Bašić.

Dodaje kako je jedini na području Unsko-sanskog kantona koji se bavi uzgojem egzotičnih ptica, te da ih prodaje na tržištu.

Njihova cijena kod nas je, kako ističe, simbolična u odnosu na vrijednosti koje imaju u zapadnoevropskim zemljama.

Briga o ovim divnim stvorenjima, kako kaže Bašić, okupira njegovo slobodno vrijeme. Potrebno je dosta truda, vremena i energije kako bi se održavali kavezi, te hranile i pojile ptice. Ono bez čega ne mogu, s obzirom na to da su iz južnih krajeva, je toplota pa prostorije u kojima borave uvijek moraju biti zagrijane do optimalne temperature.

Pročitajte: Muhamed 25 godina proizvodi i uspješno prodaje svoj proizvod po cijeloj BiH

“U zimskom periodu držim ih u kavezima, u prostoriji gdje je temperatura uvijek iznad 20 stepeni Celzijusa, a tokom ljeta prebacujem ih u prostor koji je posebno prilagođen za njih. Trenutno su u njemu kineske prepelice, koje važe za najmanje kokoške na svijetu i one mi služe kao čistači prostora jer se hrane onim što ostane na podu”, objašnjava Bašić.

Kaže kako hrana za ptice nije skupa, a u svakodnevnim poslovima pomažu mu i ostali ukućani. Osim ptica, Bašić drži i ukrasne ribe, koje također preko zime traže posebne uslove za prezimljavanje, a pored životinja uzgaja i neke egzotične biljke kao što su mandarine i banane.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...