Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠLJIVINA ŠTITASTA VAŠ TEŠKO SE SUZBIJA: Treba je prskati dok je bez...

ŠLJIVINA ŠTITASTA VAŠ TEŠKO SE SUZBIJA: Treba je prskati dok je bez štita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljivu, bez obzira na sortu, uporno prati opasna i dosadna štetočina – šljivina štitasta vaš (Lecanium corni). Prisutna je u svim rejonima u kojima se gaji ova voćka, a napada i vinovu lozu i breskvu.

Ime joj potiče od hitinskog „oklopa“ koji je štiti od nepovoljnih uslova sredine, pa i od hemijskih preparata. Zbog toga, čim se otkrije, mora se započeti sa zaštitom, a preparati, bez obzira na to koji će se odabrati, deluju samo na larve dok ne izluče štit.

Telo štitaste vaši je poluloptastog oblika i prekriveno je smeđim štitom. Štitići ženke su u prečniku svega tri-četiri milimetra. Jaja su bijela i nalaze se ispod štitića, dakle, zaštićena od svega. Mlade larve su od momenta izlaženja bez štita, a formiraju ga u jesen. U prvoj fazi razvoja one su blijedožute, a u drugoj postaju narandžastocrvene. U našim uslovima ova štetočina ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava na stablu i s donje strane grana kao larva drugog stepena. Ove larve su vrlo otporne na niske temperature.

U proljeće one prelaze na mlađe grane i grančice, gde se hrane sišući sokove, najintenzivnije od početka aprila do kraja maja, kada se pojavljuju odrasle vaši. Ženke polažu jaja ispod svog tijela i uginjavaju. Buduće potomstvo je štitom zaštićeno od svih nepovoljnih uslova spoljne sredine. I obično od sredine juna, ispod štita izlaze prve larve nove generacije i ciklus se nastavlja. Mlade larve se vrlo brzo razmile po cijeloj kruni, preko lisnih peteljki prelaze na naličje listova, gdje počinju da sišu sokove.

Kada je napad jak, na jednom listu može biti preko 500 pokretnih formi šljivine štitaste vaši. Štetu pričinjavaju mlade vaši, sišući sokove iz svih organa voćke, što dovodi do sušenja jače napadnutih grana, pa i cijele voćke. Vaši izlučuju mednu rosu, na koju se naseljava gljiva čađavica, pa čitava voćka dobije čađavi izgled, a zbog obilja medne rose, na njoj ima i mrava koji se mednom rosom hrane.

U zaštiti od ove štetočine jedino dobre rezultate daju hemijski preparati. Prvo prskanje koje se ne smije izostaviti je zimsko, a radi se mineralnim uljima  ili kombinovanim preparatima koji sadrže mineralno ulje (Plavo ulje ili crveno ulje…). Bez obzira na to što su preparati dobri, da bi i zaštita bila efikasna, potrebno je da se voćke prskaju s puno tečnosti, da se kupaju, da se rastvor sliva sa grana i grančica, kako bi „proklizao“ ispod svakog štita. U toku vegetacije štitaste vaši se teže suzbijaju, a da bi bilo koje prskanje dalo rezultate treba pratiti razvoj štetočine i prskati onog momenta kada se pojave pokretne larve, a to se obično dešava početkom juna i krajem jula. Tretiranje se obavlja insekticidima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI