Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSkladištenje voća važno koliko i proizvodnja - Majevičke voćare čeka ulaganje u...

Skladištenje voća važno koliko i proizvodnja – Majevičke voćare čeka ulaganje u hladnjače

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voćari u RS proizvode kvalitetno voće i postižu visoke prinose, ali mali broj ima uslove za kvaliteno skladištenje. Pravilnim načinom berbe i čuvanja roda smanjuju se gubici, postiže profitabilnost i kvalitetan plasman.

O savremenim tehnologijama branja i čuvanja voća, Ministarstvo poljoprivrede je u okviru projekta Farma 2, organizovalo stručno predavanje voćarima iz Ugljevika.

Majevica je voćarski kraj u kojem dominira šljiva, a posljednjih desetak godina podignuti su brojni zasadi i drugih voćnih vrsta. Zbog nedostatka adekvatnih hladnjača u kojima bi čuvali voće i prodavali po povoljnijoj cijeni, ugljevički voćari često ostaju bez pristojne zarade.

– Mislim da ćemo morati ulagati u nove tehnologije, jer bez prodavanja šljive po boljim cijenama ne vrijedi raditi, a uvijek u sezoni, kada je vrh proizvodnje, svi imamo šljivu, tada čak ne bude ni tražena – kaže Darko Milošević iz Tutnjevca.

Predavač Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu istakao je da voćari u velikoj mjeri griješe kada se određuje momenat berbe i način rashlađivanja voća zbog čega trpe gubitke.

– I neshvatanje važnosti brzog rashlađivanja plodova i tog hladnog lanca od berbe do hladnjače koji treba da bude što kraći i što brži da plodovi ne bi brzo propadali – rekao je Magazin.

Sada ugljevički voćari skladište rod u hladnjače koje su na nivou običnog frižidera u kojima šljivu mogu čuvati maksimalno mjesec dana. U savremenim hladnjačama šljiva se kvalitetno čuva tri mjeseca, a jabuka se može čuvati godinu dana da ne izgubi na kvalitetu. To su hladnjače u kojima se može kontrolisati sastav gasova čime se postiže dugotrajno čuvanje. Takve hladnjače imaju voćari u Gradišci.

Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI