Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaSir u vinu - Specijalitet kojim su svi oduševljeni

Sir u vinu – Specijalitet kojim su svi oduševljeni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na obroncima Homoljskih planina, nadomak Bora živi Stefan Simonović, mladi školovani mljekar, najtraženiji je proizvođač sireva i mliječnih proizvoda u istočnoj Srbiji. Prestižni hoteli u Srbiji proizvode iz Stefanove mljekare nude kao tražene specijalete brojnim domaćim i stranim gostima.

Ovaj porodični uspjeh temelji se na iskustvu i ljubavi prema sirevima. Kako nam je rekao naš sagovornik, rado je nastavio očevim stopama. Zadovoljan je rezultatima koje postiže, ali ne miruje. Uvijek se trudi da ide ka još boljem plasmanu, jer to danas zahtijeva i samo tržište u svakom segmentu poljoprivrede. Trenutno u štali ima tridesetak grla, a mjesečno imaju oko 6000 litara mlijeka odlične klase prenosi predsednik.rs.

“Moji se ovim poslom bave već skoro 20 godina, a ja sam sad nastavio. Imao sam dobar start sa poslom, jer su moji roditelji nešto napravili. Samim tim što sam završio mljekarsku školu, a kasnije i Tehnološki fakultet, siguran sam da će praktično znanje i višegodišnje iskustvo biti iskorišćeni na najbolji mogući način”, priča nam ovaj ponosni vlasnik “Zapisa Homolja”.

Ovaj mladi domaćin neuspjeh ne vidi kao opciju. Vodi jednu savremenu mini farmu od koje živi njegova porodica. Sebi je za cilj postavio da u narednim godinama proširi proizvodnju sira i unapredi svoj plasman na tržištu.

Pročitajte: Spojili struku i nauku i uspješno idu kroz svijet pčela

“Mi smo samo ulagali u mlijeko i mislili kako ćemo da napravimo sir, nismo kalkulisali i nismo računali na neuspjeh”, kaže Stefan.

A kako kaže, od vrhunskog mlijeka nastaje i vrhunski sir. Rađen po starom receptu, a prema novim tehnološkim procesima, vlaški sir u vinu iz manastira Bukovo svakako je nešto što morate probati ukoliko vas put navede u ovaj kraj.

“Svi koji su probali bili su oduševljeni. Pijani sir, kako ga mnogi zovu, je sir u kombinaciji sa vinom i to je upravo ta dobitna kombinacija.”

Koliko harmonično sirevi idu uz vino, ne zna se dok se ne proba, a Simonovići rade ne samo na tome da popularizuju veću konzumaciju i tražnju za svojim proizvodima, već da na duge staze stvore novi brend ovog istočnog kraja Srbije.

Za kraj ove priče, Stefan kaže da je najveće dostignuće nastaviti tradiciju predaka, što je i najveća želja svakog poljoprivrednog proizvođača. A on odlazak iz sela ne vidi kao opciju, već smatra da su ostanak na selu i bavljenje poljoprivredom budućnost domaćeg agrara.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI