Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSezona prošla, još se ne zna cijena maline

Sezona prošla, još se ne zna cijena maline

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BRATUNAC – Sezona berbe maline u srednjem Podrinju, pa i onih kasnih sorti, već je prošla, a konačna otkupna cijena ovog voća još nije poznata proizvođačima.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ivan Stojanović izjavio je da još nije utvrđena cijena ovogodišnjeg roda maline, iako su prošla skoro dva mjeseca od završetka berbe.

“Zbog ovakog odnosa i nedefinisane cijene na početku berbe maline, mnogi proizvođači će smanjiti površine zasađene tim jagodičastim voćem. Imamo saznanja da će jedan broj proizvođača odustati od malinarstva zbog problema koje već nekoliko godina prati tu proizvodnju”, rekao je Stojanović.

Utvrđena cijena maline na početku berbe veoma je važno za proizvođače zbog planiranja berbe i ekonomske računice, odnosno rashoda koje malinari mogu da podnesu.

“Kada nam je poznata cijena, onda možemo da razmišljamo da li nam se isplati da angažujemo dodatnu radnu snagu i koliko berača ili ćemo maline brati sa članovima porodica rizikujući da će dio roda propasti”, pojasnio je Stojanović.

Govoreći o ovogodišnjem prinosu maline, Stojanović je naglasio da je rod najkvalitetniji u posljednjih pet godina, ali da su prinosi niži od 30 do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

On kaže da “Vilamet” ima saznanja da su dva otkupljivača saopštila proizvođačima da će za kilogram preuzete maline platiti 2,5 KM.

“To je minimalna cijena koja pokriva naše rashode i nekim obezbjeđuje manju, a nekima nikakvu zaradu. Očekujemo da će cijena biti viša”, poručio je Stojanović.

Na području Bratunca ovogodišnju berbu maline pratio je nedostatak berača, a mnogi su odustali od tog sezonskog posla jer im je, kažu, bila neprihvatljiva dnevnica do 40 KM ili 80 feninga za kilogram ubranog voća za 14 i više časova rada po vrućini u izuzetno teškim okolnostima.

Izvor: Nezavisne

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI