Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSavršeno presađivanje cvijeća: Najbolje vrijeme i njega nakon sadnje

Savršeno presađivanje cvijeća: Najbolje vrijeme i njega nakon sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljeće je idealno vrijeme za presađivanje cvijeća na stalno mjesto u vrtu. Presađivanje može biti izazovan proces, ali uz nekoliko savjeta i pravilnu njegu, vaš će vrt procvjetati i biti prepun života.

  1. Odaberite pravo vrijeme za presađivanje

Prije nego što počnete s presađivanjem, bitno je provjeriti jesu li uslovi za sadnju idealni. U većini područja proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje jer tlo postaje toplije i vlaga je obično dostupnija. Međutim, ako se vaša regija suočava s hladnim vremenom ili mrazom, bolje je pričekati nekoliko nedelja.

  1. Pripremite mjesto za presađivanje

Prije presađivanja, bitno je pripremiti tlo na mjestu na koje želite presaditi cvijeće. Treba ukloniti korov, stari mulj i stari korijenje, a tlo treba popustiti. Na ovaj način korijenje novih biljaka će se lakše primiti i razviti.

  1. Pripremite biljke za presađivanje

Prije presađivanja, biljke treba zalijevati nekoliko dana kako bi se zemlja natopila vodom. Takođe, ukoliko biljke nisu još uvijek spremne za presađivanje, možete ih držati u lončićima dok ne budu spremne za presađivanje. Prije presađivanja, lagano izvucite korijenje iz lončića, a zatim ga stavite u pripremljenu rupu u tlu.

  1. Njega nakon presađivanja

Nakon presađivanja, cvijeće treba redovno zalijevati tokom prvih nekoliko nedelja kako bi se korijenje bolje ukorijenilo u tlo. Također, bitno je održavati tlo oko biljaka vlažnim, ali ne previše natopljenim. Ukoliko su vaše biljke osjetljive na sunce, bitno je osigurati im malo hlada dok se ne naviknu na novo okruženje.

  1. Dodatni savjeti

Prije presađivanja, uvijek je dobro provjeriti zahtjeve za sunčanost, tlo i vodu za određenu vrstu biljke. Na ovaj način ćete osigurati najbolje uslove za njihov rast i razvoj.

  1. Đubrnje biljaka nakon presađivanja

Nakon presađivanja, biljke mogu biti osjetljive na đubriva, pa ih je bolje izbjegavati tokom prvog nedelja. Nakon toga, biljke možete đubriti jednom mjesečno, koristeći đubriva koja odgovaraju njihovim potrebama.

  1. Izbjegavajte presađivanje za vrijeme najtoplijeg dijela dana

Ako je moguće, izbjegavajte presađivanje biljaka tokom najtoplijeg dijela dana. Idealno vrijeme za presađivanje je rano ujutro ili kasno poslijepodne, kada je temperatura niža, a biljke će imati više vremena za prilagodbu na novo okruženje.

  1. Njega korijena nakon presađivanja

Korijenje biljaka je osjetljivo na stres tokom presađivanja, stoga je važno posvetiti posebnu pažnju njihovoj njezi nakon presađivanja. Jedan od načina da se korijenje brže razvije jest upotreba posebnih preparata za poticanje rasta korijenja. Takvi preparati sadrže hranjive tvari koje pomažu u poticanju rasta korijena, što će omogućiti biljkama da se brže prilagode na novo okruženje.

  1. Razmak između biljaka

Prilikom sadnje biljaka na stalno mjesto, važno je voditi računa o razmaku između njih. Svaka biljka ima različite potrebe kada je u pitanju razmak između nje i drugih biljaka, stoga je važno provjeriti zahtjeve svake pojedinačne biljke prije sadnje.

  1. Malčiranje

Malčiranje je proces dodavanja sloja materijala na tlo oko biljke. To može uključivati ​​travnjake, suvo lišće, slamu, borove iglice i druge materijale koji će zadržati vlagu u tlu i spriječiti rast korova. Malčiranje takođe može pomoći u održavanju tla na toplijoj temperaturi tokom hladnih mjeseci, što će poboljšati rast biljaka.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u uspješnom presađivanju cvijeća na stalno mjesto i u pružanju optimalne njege kako biste osigurali najbolji mogući rast i razvoj vaših biljaka.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI