Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSavjeti uz koje namirnice mogu da ostanu duže svježe

Savjeti uz koje namirnice mogu da ostanu duže svježe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovo se dešava u gotovo svakoj kući, nekada kupimo previše namirnica, pa im istekne rok dok stignemo da ih pojedemo.

Posotje mali trikovi koje možemo da uvedemo i da maksimalno iskoristimo ono što imamo na zalihama umjesto da kupujetemo nove namirnice.

Posolite otvoreno mlijeko

Zvuči čudno, ali postoji razlog. Otvoreno mlijeko može da ostane svježe između četiri i deset dana. Dodavanje samo prstohvata soli pakovanju odmah nakon otvaranja može da pomogne da ostane svježe tokom dužeg perioda. So je konzervans, tako da pomaže u zaustavljanju rasta bakterija. Takođe je u tako maloj koncentraciji da ga nećete ni primijetiti u jutarnjoj šoljici. Međutim, obavezno dobro protresite pakovanje.

Čuvajte mlijeko u najhladnijem dijelu frižidera

Takođe ne bi trebalo da čuvamo mlijeko u vratima frižidera, jer je to zapravo najtopliji dio frižidera. Ako možete, čuvajte mlijeko na zadnjoj strani srednjih ili viših polica, gdje će biti bliže sistemu za hlađenje. Hladno mlijeko traje mnogo duže od toplog mlijeka!

Umotajte tvrdi sir u papir za pečenje

Plastična ambalaža “guši” sir, što može da utiče na rok trajanja. Umjesto toga umotajte tvrdi sir u papir za pečenje. Ovo sprečava da se sir isuši, ali i zadržava višak vlage i sprečava rast buđi. Tvrdi sir obično može da traje i do četiri nedjelje ako se pravilno čuva u frižideru.

Operite povrće sirćetom

Pranje povrća sirćetom čisti mnogo bolje od vode. Sirće dezinfikuje, čisti i uklanja sve bakterije, a i duže održava hranu svježom. Ipak, ne treba da sipamo sirće po cijelom voću ili povrću. Umjesto toga, napravite rastvor koji je 1:3 u odnosu sirćeta i vode u posudi. Ostavite povrće u smjesi 15 minuta, a potom dobro isperite i osušite.

Držite banane odvojeno od drugog voća

Svako voće proizvodi određeni nivo gasa poznat kao “etilen”. Neki proizvode više od drugih, to su jabuke, breskve, kruške, dinje i avokado. Banane proizvode veću koncentraciju kada su spremne za sazrijevanje kako bi se ubrzao proces zrenja, što ubrzava sazrijevanje obližnjeg voća.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI