Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti"Sava Semberija" primjer kako zaštititi domaću proizvodnju

“Sava Semberija” primjer kako zaštititi domaću proizvodnju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je jučer da u Prehrambenoj industriji “Sava Semberija” postoji veoma odgovaran pristup prema domaćoj proizvodnji, te da je zadovoljan činjenicom da ovaj kolektiv otkupljuje znatne kapacitete primarne poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj.

“Ovo je pravi primjer kako treba da zaštitimo domaću proizvodnju. Ovdje se otkupi 7,5 miliona kilograma sirovine, što dovoljno govori o kapacitetima koje ima `Sava` u prerađivačkom smislu”, rekao je Košarac novinarima.

On je apelovao na menadžment preduzeća da nastavi dosadašnju poslovnu politiku da otkupljuje od domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Košarac je rekao da se time stanovništvu u Republici Srpskoj omogućava da se bavi primarnom proizvodnjom, te naglasio da pažnju treba usmjeriti i na korištenje sredstava iz IPARD fondova.

On je napomenuo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara želi da, zajedno sa entitetskim resornim ministarstvima razvije novi projekat popisa poljoprivrednih domaćinstava.

“Ta domaćinstva bi u kontinuitetu mogla da prate primarnu poljoprivrednu proizvodnju, preradu i dalji promet. U tom kontekstu je veoma značajno da imamo stabilan prerađivački kapacitet kakav je `Sava`”, rekao je Košarac novinarima nakon posjete Prehrambenoj industriji “Sava Semberija”.

Košarac je istakao da ovo može da bude signal entitetskim resornim ministarstvima da razvijaju podsticajne mjere za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, te da imaju siguran otkup.

On je rekao da posebo raduje da u “Savi” ne postoje dugovanja prema primarnim poljoprivrednim proizvođačima i što se proizvodi iz Republike Srpske nalaze na gotovo svim kontinentima.

“Ministarstvo može da pomogne menadžmentu ove kompanije na promociji naših proizvoda, kroz organizaciju kako domaćih, tako i internacionalnih sajmova”, rekao je Košarac, napominjući da se jedan takav ove godine održava u Dubaiju.

On je dodao da bi sajam u Dubaiju bio prilika da “Sava Semberija”, koja je prisutna na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, predstavi svoje proizvode i širem tržištu.

“Jasno je da postoji dobra sinergija između poljoprivrednih proizvođača i prerađivačkih kapaciteta ovdje u Semberiji”, zaključio je Košarac.

Direktor fabrike “Sava Semberija” Stevo Filipović zahvalio je Košarcu na posjeti, naglasivši da njegov dolazak u ovu kompaniju samo potvrđuje da su vlasti na svim nivoima BiH zainteresovane za rad prehrambene industrije “Sava”.

Filipović je rekao da je “Sava” prošlu godinu završila uspješno, da su preradili količine koje su bile planirane uprkos činjenici da vremenske prilike nisu bile povoljne.

On je najavio da će već naredne sedmice rukovodstvo “Save” razgovarati sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima, koji su, kako je rekao, “Savi” u procesu proizvodnje najbitniji.

Prije posjete fabrici “Sava” Košarac je razgovarao i sa vlasnikom Mesne industrije “ZP komerc” u Vrsanima.

Najavio je i da će problem izvoza crvenog mesa iz BiH u zemlje EU već narednih dana biti tema razgovora sa resornim ministrima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, te predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo.

Košarac je o ovom problemu razgovarao sa vlasnikom Mesne industrije “ZP komerc” u Vršanima, kod Bijeljine, Ljubišom Rosićem, a nakon obilaska farmi i proizvodnih kapaciteta ministar je ocijenio da je ova kompanija lider mesne industrije u Republici Srpskoj i da ima mogućnosti da to bude i na nivou BiH.

Izvor: Srna

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI