Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠarović najavio pojačanu kontrolu uvoza mesa iz EU-a

Šarović najavio pojačanu kontrolu uvoza mesa iz EU-a

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šarović je u Sarajevu nakon sastanak s entitetskim ministrima poljoprivrede izjavio da to pitanje zaslužuje posebnu pažnju jer Bosna i Hercegovina uvozi velike količine goveđeg i junećeg mesa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je pojačanu kontrolu uvoza mesa iz EU-a u narednom periodu zbog pojave zarazne bolesti listerije u pojedinim zemljama članicama Unije.

Šarović je u Sarajevu nakon sastanak s entitetskim ministrima poljoprivrede izjavio da to pitanje zaslužuje posebnu pažnju jer Bosna i Hercegovina uvozi velike količine goveđeg i junećeg mesa.

– Također, neophodno je da pomognemo kako bi što prije počeo otkup tovnih bikova kojih u BiH trenutno ima najmanje 20.000 spremnih za klanje – istakao je Šarović.

Dodao je da su razgovarali i o dogovorenom izvozu mesa u Tursku, budući da sutra u BiH boravi zamjenik ministra poljoprivrede te zemlje kojem će ukazati na sporost u pripremama turske strane.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić rekao je da je najvažnije pitanje zaštita domaće proizvodnje i da, osim aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za izvoz u EU i druga tržišta, treba provoditi jače kontrole kad je u pitanju uvoz.

– Mi nastojimo da izvozimo meso prve i druge klase u EU i Tursku, a istovremeno uvozimo velike količine mesa treće i četvrte klase. Imamo pravo da u narednom periodu poduzmemo određene mjere i zbog zaštite zdravlja stanovništva i zbog zaštite domaće proizvodnje – naglasio je Dedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Boris Pašalić naveo je da u prvi plan treba staviti domaće proizvođače jer je nedopustivo da oni imaju veliki broj utovljenih bikova koje ne mogu da prodaju a da, pri tom, uvozimo meso iz zemalja u kojim su se pojavile bolesti poput listerije.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da će se trojica ministara ubuduće češće sastajati i donositi konkretne mjere od kojih će imati koristi poljoprivrednici i svi ostali građani BiH.

Izvor:  Fena

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI