Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSamo ako ovako njegujete biljke kada su vreli dani, neće vam uvenuti...

Samo ako ovako njegujete biljke kada su vreli dani, neće vam uvenuti – Stručnjak otkriva koje cvijeće je neuništivo i ljeti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uz savjete cvjećara Nenada Radovića imajte prelijepo cvijeće na terasama i tokom najtoplijeg godišnjeg doba.

Cvjećar Nenad Radović istakalo je da je oblino zalivanje najneophodnije biljkama kada su temperature napolju paklene, a posebno se to odnosi na biljke koje držite na terasama. Naime, promjena temperature veoma utiče na sve sadnice, te veoma lako može doći do sušenja.

– Kada su ovakve vrućine, svakodnevno zalivanje je neophodno. Ili ujutru ili uveče, bilo da su biljke za hlad ili za sunce, jednom dnevno i to onako obilno da se zalivaju – navodi cvjećar Nenad Radović i objašnjava da obilno zalivanje podrazumijeva dvije-tri litre po žardinjeri i da jedna čaša vode neće nešto mnogo pomoći – rekao je cvjećar Nenad Radović za TV “Prva”.

Pročitajte: Jednostavan trik uz koji će cvijeće rasti kao iz vode

Svakodnevno zalivanje se odnosi ne samo na ukrasne biljke, već i na začinske, poput ruzmarina, nane, bosiljka, čili papričica, dok Nikola savjetuje da lavandu i ruzmarin držite na terasi, pa da vam ova kombinacija bude i zaštita od komaraca.

Ukoliko volite da cvijeće držite na terasi preko cijele godine, Nikola ističe da su muškatle pravi izbor za vas. Kada dođe zima, možete primijeniti trik naših baka, a to je da muškatle izvadite iz saksije, umotate korijen u novinu i unesete u stan.

Jedna biljka koja se preporučuje i samim početnicima, kada je njega cveća u pitanju, jeste zamija:

-Zamija je gotovo neuništiva biljka. Gdje su pušači, gdje ima dima, gdje nema uopšte svjetla – neuništiva. Zalivanje jednom u 10-15 dana. Ne traži puno pažnje, ima bogate, mesnate listove, ne traži ni preveliku saksiju – kaže Nikola.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI