Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoSakupljanje i čuvanje jaja za nasad

Sakupljanje i čuvanje jaja za nasad

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Najpoželjnije je da jaja za izvođenje jedne partije podmlatka budu ujednačena po starosti. Međutim, u praksi je to često nemoguće pa se jaja za nasad prikupljaju u toku nekoliko dana. U tom slučaju postavlja se i pitanje čuvanja jaja, da do nasađivanja ne bi izgubila mnogo od kvaliteta.

Za čuvanje jaja najpogodnije u polumračne i čiste prostorije s uređajima za provjetravanje (temperatura u prostoriji 5-10 ºC, a relativna vlažnost vazduha 65-75 %).

Na krupnim farmama, s obzirom na veliki broj jaja, ova se čuvaju u naročitim ormarima s policama u vidu pokretnih lesa u uređajima za okretanje jaja. Slični ormari ili stalaže, samo manjeg kapaciteta, mogu se koristiti i na manjim živinarskim gazdinstvima. Amateri ili individualni proizvođači mogu da čuvaju jaja na stolu, samo ih u tom slučaju terba prekrivati novinama zbog prašine.

Na selu se jaja za nasad često čuvaju u sanduku na sloju pšenice ili drugog zrnjevlja. U svakom slučaju jaja treba stavljati tako da leže ili na boku ili sa šotom naviše.

Za vrijeme čuvanja treba jaja svakodnevno provjetravati i okretati (dvaput dnevno-ujutru i uveče) da se žumance uslijed ležanja na jednoj strani ne bi zalijepilo za ljusku.

Kako odabrati najbolja jaja za nasad?

Izvor: www.agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Voćnjak

Izbjegnite GREŠKE u rezidbi voćaka – Kada je NAJBOLJE VRIJEME za...

Orezivanje voćki u pravo doba godine može da vam pomogne da povećate rodnost i zato nije svejedno da li ćete voćnjak orezati u jesen,...