Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img

Sadnja i gajenje čempresa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čempres je zimzelena biljka iz porodice čempresa. Ova vrsta biljke raste u vidu žbuna ili drveta. Može dostići visinu od 5 do 40 metara. Životni vijek im nije dug. Danas postoji veliki broj vrsta ove biljke.

Čempres je poznat još od drevnih vremena, a danas se mogu naći razne vrste. Veliki dio njih se može gajiti kao dekorativno drveće. Većina dekorativnih čempresa može dostići visinu do 25-30 cm.

Sadnja čempresa

Kada birate mjesto gdje ćete zasaditi čempres, treba da imate u vidu da ova vrsta drveća ne voli sunce. Zato je važno da izaberete najbolje mjesto za njih.

Tokom ljeta čempres treba biti u hladovini i da nema mnogo strujanja vazduha. Najbolje je da se čempres sadi u jesen. Kišno vrijeme će pomoći ovoj biljci da se lako prilagodi i raste.

Za sađenje je potrebno da se iskpa velika rupa, koja je dvaput veća od korijenja. U iskopanu rupu stavite korijenje, malo stavite zemlju, polijte, pa ponovo prekrijte zemljom. Tako ponovoite 2-3 puta.

Pročitajte: Koji četinar posaditi u dvorištu?

Gajenje čempresa

Čempres nije zahtjevan i lak je za gajenje. Važno je da znate da on može rasti i na niskim temperaturama. Tokom zime, ako temperatura padne do -20ºC, postoji opasnost da drvo izmrzne.

Kada se zasadi, čempresu treba dosta zalicanja od ranog proljeća pa sve do jeseni, dok zimi zalivanje može biti nešto rjeđe. Čempres ne voli pretjerano zalivanje, ali ne voli ni suvo zemljište.

Potrebno je da ga zalivate i svakog proljeća da ga oblikujete. Takođe, od maja do septembra je potrebno da ga svakog mjeseca dodatno obogaćujete mineralnim solima. U proljeće i ljeto je potrebno da se s vremena na vrijeme orošava. Čempres se presađuje na dvije godine. Poželjno je da to bude tokom proljeća.

Pročitajte: Kako i kada obaviti rezidbu četinara?

Neke sorte čempresa se mogu gajiti i u saksiji i one se slobodno mogu gajiti i u kući. Treba da obezbijedite slobodno mjesto oko drveta i da nema dodir sa direktnom sunčevom svjetlošću.

Zimi čempres ne treba da bude u prostoriji koja se grije. Čempres je otporan na zimske temperature. Ovakve sorte čempresa zahtjevaju redovno zalivanje. Tokom zimskog perioda ne podnose najbolje mnogo niske temperature.

Mogući problemi pri gajenju čempresa

Crveni voćni pauk – on oko listova čempresa plete bijelu mrežu. Ovaj pauk usisava sok sa donje strane listova. Ako je drvo napadnuto, listovi mu požute, osuše se i zatim opadaju. Ako je vazduh suvlji, onda se on brzo razmnožava.

 

Šta raditi ako je čempres napadnut? Ako vidite na njegovim listovima bijelu paukovu mrežu, odmah odvojte to drvo od ostalih. Zatim operite listove vrućom vodom. Uzmite malo vate i umočite je u votku ili alkohol. Zatim njom istrljajte listove čempresa.

Drugi način da se izborite sa crvenim voćnim paukom jeste da uvijete čempres u providnu najlon/kesu, nakon što ga dobro polijete. Za dvije-tri nedjelje na ovaj način bi trebalo da ste se rješili problema. Tako se povećava vlažnost i ova vrsta pauka umire.

Drugi problem koji se može javiti pri gajenju čempresa jesu požutili listovi. Razlog tome jeste nedovoljno đubrenje, suv vazduh ili premalo zalivanja.

Vrhovi listova čempresa mogu postati braon. To je zbog strujanja vazduha, malo zalivanja, suvog vazduha ili malo đubrenja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI