Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRodio semberski nar: Reznica iz Podgorice odgajana s ljubavlju

Rodio semberski nar: Reznica iz Podgorice odgajana s ljubavlju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ekipa “Agro Savjeta”  posjetila je rasadnik AD “Komunalc” iz Bijeljine kako bi zabilježila nevjerojatan uspjeh u uzgoju nara ili šipka (lat. Punica granatum) u srcu kontinentalnog dijela Bosne i Hercegovine, u Semberiji. Ovo voće, inače tipično za mediteransko područje, uspješno se ukorijenilo u plodnoj semberskoj ravnici.

“Semberski nar, oko 12 godina star. Reznica donijeta iz Podgorice i odgajana u našem rasadniku sa mnogo pažnje i ljubavi”, rekla je Branka Matić diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Ova izjava ukazuje na dugotrajni trud i predanost stručnjaka koji su omogućili da nar, inače mediteranska biljka, raste u ovom kontinentalnom okruženju.

Sadnja nara, poznatog i kao šipak, latinskog naziva Punica granatum, zahtijeva posebne uslove kako bi uspješno rodio. Tokom proizvodnje sadnica ne koristi se kalemljenje, a sadnica se sadi u dobro pripremljeno zemljište na vlastitom korijenu. Ovdje su ključne rahla zemlja, stajsko đubrivo i određene količine NPK đubriva. Nakon sadnje, važno je obilno zalivanje kako bi se osiguralo zdrav rast.

Osim toga, nar je samooplodna biljka, što znači da možete posaditi samo jednu sadnicu, no za veći rod preporučuje se više sadnica.

No, ključ uspjeha uzgoja nara na kontinentu, kao što je slučaj i u Semberiji, leži u odabiru pravog mjesta za sadnju. Niske temperature koje ponekad idu u debeli minus u kontinentalnom dijelu mogu biti štetne za ovu voćku. Temperature od -11°C pa do -15°C mogu ozbiljno naštetiti, dok -20°C može dovesti do smrzavanja biljke. Stoga je važno odabrati zaklonjeno mjesto, poput zida na južnoj strani, koji će štititi biljku od hladnih sjevernih vjetrova.

U prvim godinama uzgoja, preporučuje se zaštita stabala prekrivačem za biljke, kao što su agril folija ili jutene vreće, dok donji dio debla može biti obložen debelim slojem slame ili borovim granama.

Uzgoj nara u kontinentalnom dijelu postaje sve popularniji, a rasadnik AD “Komunalc” u Bijeljini pokazuje da uz stručnost i pažnju, ovaj mediteranski dragulj može uspjeti čak i u neočekivanim područjima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI