Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiRiješite se mrava uz ove trikove

Riješite se mrava uz ove trikove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Riješite se mrava uz ove trikove, prirodni su i ne štete ljudima.

1. Kreda

Jedan od učinkovitijih kućnih trikova za uklanjanje mrava je upotreba krede. Kreda sadrži kalcijev karbonat, koji pomaže u odvraćanju mrava. Pospite malo krede u prahu na područja koja su ulazne tačke mrava ili povucite crtu kredom na ulazu. Linija služi kao barijera i nije baš jasno kako sprječava mrave da uđu u kuću, ali je učinkovita.

2. Limun

Iscijedite limun ili stavite kore limuna na mjesta odakle mravi ulaze. Podove možete oprati i vodom s malo limunovog soka. Mravi ne vole miris limunova soka pa će se držati podalje. Sve kiselo i gorko može mrave držati podalje, ali svaki šećer je najbolji prijatelj mrava. Stoga pazite da ne držite ništa slatko što bi na ovaj ili onaj način moglo privući mrave. Održavajte kuhinjsku ploču apsolutno čistom.

3. Narandže

Narandža je ista kao i limun; drži mrave podalje od posjeta vašoj kući. Napravite pastu od jedne šalice tople vode i nekoliko kora narandže. Namažite ovu pastu oko ulaznih tačaka mrava i obrišite je nakon toga. Korice narandže možete staviti i na kuhinjsku ploču ili gdje god mislite da mravi mogu ući.

4. Biber

Mravi prilično vole šećer, ali mrze biber. Pospite biber na područja odakle mravi ulaze u vašu kuću. Kajenski biber ili crni biber su idealno rješenje. Takođe možete napraviti otopinu biber i vode i poprskati je u blizini mjesta odakle mravi dolaze. Papar ne ubija mrave, ali ih definitivno odvraća od povratka u vašu kuću.

5. So

Kuhinjska so jedan je od najboljih i najjeftinijih načina da se prirodno riješite mrava. Koristite običnu kuhinjsku so, a sve što trebate je prokuhati vodu i dodati joj veliku količinu soli, miješajući dok se ne otopi. Naspite u bočicu s raspršivačem i poprskajte na područja odakle mravi dolaze.

6. Bijeli ocat

Mravi ne podnose ni miris bijelog octa. Pripremite otopinu jednake količina vode i bijelog octa. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i dobro protresite. Ovu otopinu spremite i prskajte na mjestima odakle mravi ulaze. Ponovite ovo jednom dnevno. Opet, ovo rješenje možda neće ubiti mrave, ali ih definitivno drži podalje od vaše kuće.

7. Cimet

Stavite cimet u prahu ili klinčiće na ulaz u kuću i područja odakle mislite da mravi mogu ući. Cimet se često smatra učinkovitom kontrolom protiv mrava, a vjeruje se da cimet djeluje kao prirodni repelent jer mravi ne podnose jak miris. Za učinkovitije rezultate, možete dodati malo eteričnog ulja u prah cimeta.

8. Menta

Menta je poznato sredstvo protiv insekata, koje vam može pomoći da se riješite i mrava. Mravi ne vole miris mente i vjerovatno će izbjegavati područja gdje se ona nalazi. Menta ima snažan miris koji mravi ne mogu podnijeti pa ih drži podalje od ulaska u dom. Pripremite mješavinu od 10 kapi eteričnog ulja mente i šalice vode te je poprskajte gdje god nađete mrave. Ponovite ovo dva puta dnevno. Možete čak i posipati suvu mentu umjesto tekuće smjese, piše Food.ndtv

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI