Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRibarstvo i akvakultura u Bosni i Hercegovini

Ribarstvo i akvakultura u Bosni i Hercegovini

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bosna i Hercegovina ima veoma dugu tradiciju u uzgoju slatkovodne ribe, pastrmke i šarana, s obzirom na značajno vodno bogatstvo koje čini sedam vodnih slivova, veliki broj riječnih i planinskih jezera, te podzemnih voda. Mrijestilišta i ribogojilišta u BiH su brojna i raličitih su kapaciteta, površine i godišnje proizvodnje.

Prema lokalitetu i vrsti uzgoja ribe ribnjaci i ribogojilišta se dijele na salmonidna, ciprinidna i marinska. U sektoru akvakulture BiH, najznačajnije riblje vrste su: pastrmka (kalifornijska pastrmka, potočna pastrmka i potočna zlatovčica), šarani (šaran, amur, bijeli glavaš tolstobik), te morske (lubin, orada i zubatac) kao i mekušci (dagnje i ostrige).

2015. godine urađena je analiza sektora ribarstva i akvakulture u Bosni i Hercegovini čiju je izradu finansirala Evropska komisija, a implementirao FAO. Izrađena sektorska analiza je rezultat zajedničkog rada domaćih i FAO eksperata, te predstavnika nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Dokument pod nazivom “Sektor ribarstva i akvakulture u Bosni i Hercegovini” može se naći na LINKU

U ovoj sektorskoj analizi su prikazani potencijali u oblasti ribarstva kako bi se ubuduće mogli koristiti fondovi, prije svega predpristupni fondovi Evropske unije namijenjeni za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Riba i proizvodi od ribe su jedan od strateških proizvoda animalnog porijekla koji Bosna i Hercegovina može izvoziti na zahtjevno tržište EU. Kada govorimo o ispunjavanju uslova, onda prije svega mislimo na primjenu međunarodnih standarda i standarda Evropske unije vezanih za oblast sigurnosti hrane, kako u zakonskoj regulativi tako i u procedurama, a naravno i proizvođači (izvoznici) sa svoje strane ispunjavaju sve potrebne veterinarsko-higijenske i sanitarne uslove (kao što je za ovu granu privrede standard HACCP), ali druge potrebne standarde.

Kapaciteti za proizvodnju i eksploataciju ribe u BiH, vodno bogatstvo, hidrološki kao i ekološki uslovi, te fizikalno-hemijska svojstva vodotoka, izuzetno razvijena tehnologija kako uzgoja tako i prerade ribe, tradicija u uzgoju i proizvodnji ribe kao i konstantan rast izvoza ribe, predstavljaju izuzetne preduslove za povećanje proizvodnje ribe.

Prema gruboj procjeni 65% proizvodnje pastrmke u BiH se odvija na području Federacije, a 35% u Republici Srpskoj. Gotovo cijela proizvodnja šarana realizuje se u Republici Srpskoj. Proizvodnja morskih vrsta koncentrisana je u Neumu gdje postoje dva kavezna uzgajališta ukupne površine 0,36 ha. Ukupna korisna površina instaliranih kapaciteta akvakulture u BiH iznosi oko 3.113 ha.

Veličina objekata u eksploataciji ribe u Bosni i Hercegovini za pastrmske ribnjake iznose 91.026 m2 i šaranske ribnjake 2.278 ha. Prosječna proizvodnja konzumne ribe u Bosni i iznosi oko 5.000 tona.

Izvor: mvteo.gov.ba

PROČITAJTE:

Ribari iz Save izvadili lobanju nepoznatog stvorenja

Kako da razlikujete svježu od ribe nepoželjne za ishranu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI