Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRazvojna banka FBiH i UNDP o projektima za poljoprivredu

Razvojna banka FBiH i UNDP o projektima za poljoprivredu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vršilac dužnosti Predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić i v.d. izvršni direktor za projekte i razvoj Dalibor Milinković dana 23.01.2020. godine, u prostorijama Banke, održali su sastanak sa predstavnicima UNDP-a koje je predstavljao Ismar Ćeremida, projektni koordinator EU4Business.

UNDP provodi sa Njemačkom Agencijom za Razvoj (GIZ) i Međunarodnom Agencijom Rada (ILO) projekt „Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije – EU4Business“ koji se finansira iz EU i Vlade Republike Njemačke.

U planovima je da se u prvom kvartalu ove godine započne sa provedbom Projekta „Podrška EU konkurentnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH – EU4AGRI“, koji će biti finansiran od strane EU, a riječ je o podršci sektorima poljoprivrede, prehrane, turizma i ruralnog razvoja.

Budući da Razvojna banka Federacije BiH poklanja veliku pažnju podršci, poticaju i razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja, UNDP je Banku prepoznao kao pouzdanog partnera i započeo razgovore o zajedničkoj saradnji na tom polju, te je dogovoreno da se ove aktivnosti nastave zajedno sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a sve sa ciljem da se sačini novi koncept iznalaženja i angažovanja novih vanjskih izvora sredstava od strane UNDP-a sa partnerima.

Dogovoreni su principi saradnje između ove dvije institucije koji podrazumijevaju značajna grant sredstva, dok drugi dio bi bio plasiran kao kreditna sredstva, te je u cilju što skorije operacionalizacije ovog projekta planiran zajednički sastanak UNDP-a, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Razvojne banke FBiH. Sve ove aktivnosti se vode u cilju da se iznađu nova dodatna sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj Federacije Bosne i Hercegovine.

(24sata.info )

Izvor 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI