Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoRadovi u pčelinjaku u februaru

Radovi u pčelinjaku u februaru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Februar je u našim krajevima vrlo prevrtljiv mjesec. Padavine u februaru uglavnom su u obliku snijega, a ponekad u kopnenim krajevima temperature za sunčanih dana mogu biti prilično visoke, posebno kako se bliži kraj tog mjeseca. Te toplije dane viših dnevnih temperatura (iznad 15 °C) bez vjetra možemo iskoristiti za kontrolu i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje.

pčelarska oprema

To naravno ako se pokaže kao potreba treba odraditi brzo ali lagano i bez uznemiravanja zajednice. Sve potrebne stvari uostalom kao i uvijek trebaju nam biti uvijek pri ruci, kako se ne bi dogodilo da moramo nekoliko puta otvarati i zatvarati košnicu ili da ostavimo otvorenu košnicu u potrazi za pogačom ili nečim drugim što dovodi do grabeži. Tu praksu uostalom treba primjenjivati tokom cijele godine.

Pčele odnosno matica, već u januaru počinje laganim polaganjem jajašca tako da u slučaju potrebe za eventualnim otvaranjem košnice to treba takođe imati stalno na umu. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u februaru može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama.

Iako mnogi pčelari to rade u februaru, još je rano ocjenjivati eventualne zimske gubitke pčelinjih zajednica. Taj dio odradi ćemo od sredine do kraja marta. Međutim sad je vrijeme da počnemo s ozbiljnijim pripremama za radove u sljedećem mjesecu.

Pričitajte: KOŠNICA SHOP – Klikom do pčelarske opreme

Tako samo užičavanje okvira ukoliko obavimo u februaru nećemo nimalo pogriješiti, krajem mjeseca možemo početi i sa uređenjem te postavljanjem higijenskih pojilica. Njih na pravom pčelinjaku nikad ne smije nedostajati, a previše ih nema nigdje, naime kod pojilica vrijedi pravilo: Više je bolje. Možemo takođe tokom februara početi sa pripremom rezervnih podnica i nastavaka ukoliko pčelarimo sa LR košnicama. Zamjena podnica i dodavanje novih nastavaka u martu kad obično te poslove u pčelinjaku obavljamo ići će mnogo brže.

U februaru treba osim pčelinje opreme poput nastavaka, okvira, dimilica i drugog koja se ne nalazi direktno na pčelinjaku svakako pregledati i servisirati ostalu opremu recimo kosilice, grablji, lopata i ostalog pribora za uređenje okoline vašeg pčelinjaka.

Također ovisno da li širite ili smanjujete pčelinjak možete početi razmišljati kod kojeg proizvođača pčelinjih matica ćete tokom godine nabavljati nove. Poznat nedostatak naših proizvođača matica je manjak kvalitetnih pčelinjih matica tokom sezone kad se iste mijenjaju.

Ostatak radova u februaru koje nismo spomenuli, a smatrate da bi ih mogli odraditi imajući u vidu vaše slobodno vrijeme i vremensku prognozu potražite u sljedećem nadolazećem mjesecu martu.

U februaru možete početi sa pripremom nastavaka i podnica koje se zimi ne nalaze na pčelinjaku. Svaka košnica bi trebala imati minimalno još dva spremna nastavka prije sezone. Ukoliko dakle imate 50 košnica što je otprilike neki prosjek kod nas trebate imati pripremljeno dakle minimalno još 100 nastavaka i barem 20-30 podnica iako je bolje za 50 košnica da imate 50 rezervnih očišćenih spremnih podnica.

Unutrašnje održavanje košnice

Iznutra košnica može i smije biti tretirana isključivo pčelinjim voskom, ili propolisom. Dezinfikovanje košnice vrši se isključivo izvorima topline (vatra ili vrela voda) ili čistim alkoholom. Nikakva druga tretiranja košnice iznutra niti su potrebna niti bi ih trebalo upotrebljavati. To se kao prvo prije svega tiče zdravlja vaših pčela , ali i vaših budućih proizvoda iz te košnice.

Vanjsko održavanje košnice

Jedino prirodna, ekološki sigurna i ne sintetička vanjska obrada trebala bi biti prioritet za ispravno održavanje svake vaše košnice. Pogrešno je uvjerenje pojedinih pčelara da debeli slojevi raznoraznih boja i lakova (neprovjerene kvalitete) efikasno štite vašu košnicu izvana. Stari su majstori nekad kao zaštitu drva upotrebljavali samo plamen jer uostalom drugo niti nisu imali na raspolaganju. Primjeri sto, dvjesto godina starih rezbarija koje nikad nisu bile ničim tretirane dokazuju da je plamen efikasna zaštita za drvo. Ukoliko baš treba pčelinjak izgledati kao krilo neke šarene vrste papagaja koristite ekološke boje isključivo provjerenih proizvođača. Lako se i jednostavno nanose pčelama ne smetaju a vaše će košnice biti zaštićene.

pčelarska oprema bosna i hercegovina

Održavanje košnica ne odnosi se samo na bojenje i dezinfekciju. Podnica u se sezoni nosi velik teret ukoliko popusti propustili ste sezonu uz upitan opstanak vaše pčelinje zajednice. Dakle iako se u literaturi ne spominje posebno održavanje nastavaka i podnica podrazumijeva i kontrolu čvrstoće. Za ovaj zahvat trebat će vam čekić i čavlići. Profesionalne klamarice mogu ih zamijeniti ali one dobre su preskupe i neisplative. One lošije uglavnom jeftinije i slabije ne zadovoljavaju te na njih niti ne pomišljajte.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI