Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPtičji grip stigao u RS: Šta se savjetuje vlasnicima živine

Ptičji grip stigao u RS: Šta se savjetuje vlasnicima živine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vlasnici živine u organizovanom uzgoju treba da sprečavaju bilo kakav kontakt sa drugim pticama i da primjenjuju sve mjere kontrole ulaska na farmu uz obavezno postavljanje i primjenu dezinfekcionih barijera na ulazu, potvrdili su za portal InfoBijeljina iz Veterinarske komore Republike Srpske, nakon što je u Gradišci identifikovana pojava ptičjeg gripa.

“Opšta propisana pravila sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti podrazumijevaju da se redovno provode sve propisane mjere zdravstvene zaštite životinja i sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti uz obavezno prijavljivanje svake promjene zdravstvenog stanja životinja, a posebno obolijevanje ili uginuća većeg broja životinja za kratko vrijeme”, naveli su iz Veterinarske komore RS.
Pročitajte: Kako da izbjegnete pojavu zaraznih bolesti kod živine!
Kako dodaju, prijave se podnose doktoru veterinarske medicine koji je zadužen za konkretno epizootiološko područje i/ili nadležnom veterinarskom inspektoru, na bilo koji način i to odmah po uočavanju ovakve situacije.
“Pojava ptičjeg gripa u izolovanom slučaju, kakav je ovaj u Gradišci, podrazumijeva provođenje mjera koje je propisalo nadležno ministarstvo za zaraženo područje u prečniku od tri kilometra i ugroženo područje u prečniku od 10 kilometara. Što se tiče ostalog dijela Republike Srpske važe opšta propisana pravila sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti”, ističu iz Veterinarske komore RS.
Na pitanje na koji način se ptičiji grip prenosi sa životinja na ljude, iz ove komore dodaju da se virus izlučuje fecesom zaraženih ptica pa tako može da se prenosi direktnim kontaktom sa oboljelim jedinkama ili indirektno zagađenim vazduhom, vodom, hranom ili opremom, obućom i prevoznim sredstvima sa zaražene farme.
“Moguće je zaražavanje i udisanjem zagađenog vazduha u kojem ima virusa. Ako virus u određenim uslovima postane visoko patogen za ljude onda se može prenositi sa čovjeka na čovjeka, a tada bi neminovno došlo do epidemije pa i pandemije. Posljedice po zdravlje i živote ljudi zavisi od stepena patogenosti virusa sa mogućim teškim obolijevanjem pa i smrtnim ishodom”, ističu iz Veterinarske komore RS.
Veoma je, kako dodaju, važno da je veoma brzo uočena i prijavljena sumnjiva ptica, da su nadležni veterinari preduzeli mjere i da je naša laboratorija utvrdila o kojem se virusu radi.
“U ovom slučaju je pokazana visoka spremnost nadležnih organa za brzo prepoznavanje i potvrđivanje pojave zarazne bolesti i u skladu s tim i preduzimanje mjera i sprečavanje manjih ili većih štetnih posljedica”, naglasili su za portal InfoBijeljina iz Veterinarske komore RS.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI