Srijeda, 28 Jula, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPrvi koziji sladoled u BiH stiže 2020. - Farma Nana Kaas kod...

Prvi koziji sladoled u BiH stiže 2020. – Farma Nana Kaas kod Banjaluke planira izvoz u EU

Svi znamo koliko je sladoled ukusan, kao i da je jedna od omiljenih poslastica kako za djecu, tako i za odrasle. Zamislimo da ovaj omiljeni slatkiš, osim toga što je ukusan, može da ima i zdraviju varijantu. Manji procenat masti, manje pavlake i jaja, a dosta mlijeka i to kozijeg – upravo tako se pravi sladoled na farmi koza Nana Kaas koja se nalazi u malom selu Jelićka, nedaleko od Banjaluke.
Iz Nana Kaasa,kažu da će se ovaj sladoled naći u prodaji od sljedeće sezone, prenosi eKapija
– Trenutno proizvodimo polutvrdi punomasni sir gaudu i mladi sir italiko koje plasiramo u prodavnice zdrave hrane, restorane, pekare i hotele u Banjaluci i Sarajevu. Imamo i nekoliko novih sireva na zrenju koje testiramo. Takođe imamo jogurt i surutku.
Firma Nana Kaas je osnovana 2013. sa sjedištem u Banjaluci, dok je farma u selu Jelićka koje pripada opštini Prijedor.
– Kapacitet farme je 300 koza, a mi trenutno imamo 124, od čega je 80 na muži. Takođe imamo i 14 jarčeva za rasplod. Rasa je holandska mliječna, a uvezli smo ih 2015. godine iz Holandije – istakao je za eKapiju Dario Lemić iz Nana Kaasa.
Dodaje da s obzirom na to da broj grla konstatno raste, raste i količina mlijeka što će rezultirati i proširenjem paleta proizvoda.
– Stalnom reprodukcijom punimo kapacitete, tako da planiramo da ćemo najdalje za tri godine imati pun kapacitet što će biti dovoljno za našu proizvodnju.
U planu izvoz u EU
Nana Kaas trenutno ima dozvolu za izvoz u Srbiju gdje su do sada izvezli manju količinu proizvoda.
– S obzirom na to da je zainteresovanost velika, potrudićemo se da u narednom periodu nađemo distributere kako bi naši proizvodi bili dostupniji širom Srbije – kaže nam Lemić.
Nana Kaas je i u procesu pribavljanja dozvole za izvoz u EU.
– Već imamo potencijalne partnere za ovo tržište, i nadamo se da ćemo sve dozvole dobiti u toku 2020.
 
Uskoro nabavka nove opreme
Planovi Nana Kaasa za naredni period fokusirani su na proširenje, ali i zadržavanje kvaliteta proizvoda, te razvijanje mreže tržišta unutar BiH, Srbije i EU.
– Od nove opreme koju planiramo za narednu godinu je nabavka još jednog pasterizatora većeg kapaciteta nego što sada posjedujemo – ističe Lemić.
Dodaje da nemaju problem sa konkurencijom, jer, kako kaže, konzumenti znaju prepoznati kvalitetne, zdrave i domaće proizvode.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Organsko đubrivo stajnjak

Ovo će vas potpuno iznenaditi – Najbolje organsko đubrivo nije kravlji...

Još od davnina, ljudi su koristili stajnjak kako bi njime đubrili njive i bašte za potrebe uzgoja biljaka. Međutim, nije svaki podesan za đubrenje...