Prognoza – Najveća opasnost od mraza tek slijedi: OPREZ VOĆARI!

Mraz u voćnjacima Foto: AgroSavjet/Mraz u voćnjacima

Potencijalnu opasnost od mraza imamo u cijelom sjevernom pojasu Srpske, izraženije na sjeverozapadu, zapadu  i jugozapadu Krajine, te u srednjem i gornjem toku rijeke Drine.

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da će sutra ujutro (8.aprila) na zapadu i sjeverozapadu Krajine biti umjerenog mraza, s minimalnom temperaturom vazduha od -5°S do -2°S, dok će u brdovitim predjelima i mrazištima, te sjevernim padinama, ta temperatura biti i niža.

Period najveće opasnosti je noć od 7. na 8. april. Savjetujemo voćarima da krenu da se pripremaju za predstojeći mraz, najprije kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona na bazi GA i GA4+7 (kruška), i obezbjeđenjem materijala za zadimljavanje.

PROČITAJTE: Tehnika zaštite voćnjaka od mraza pomoću vatri

U zasadima koji nemaju antifrost-sisteme niti frost bustere, pripremiti materijal za paljenje vatri. Bolje je više malih vatri nego manje velikih. Broj vatri po 1 hektaru treba biti najmanje 300. Ukoliko se ne može obezbjediti dovoljan broj vatri, skoncentrisati se na manju površinu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preporuka za vas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});