Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPročitajte šta sve liječi paradajz

Pročitajte šta sve liječi paradajz

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz  znači rajska biljka i nije čudo što je najvažnije povrće. Sa napretkom nauke i medicine dolazi se sve više do saznanja o njegovoj ljekovitosti. U plodu paradajza ima vitamina B grupe, C, E, K i P, a od minerala ima najviše kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, joda i cinka.

Usjev odgajen na otvorenom daje plodove sa dvostruko više vitamina C nego iz plastenika. On sadrži i materije koje mogu slobodno da se nazovu biljnim antibioticima, jer štite naš organizam od štetnih bakterija. Takođe, sadrži razne fermente, organske kiseline, celulozu i pektin.

Konzumiranje paradajza popravlja krvnu sliku, pomaže liječenju artritisa, reume, preventiva je zapaljenju slijepog crijeva, snižava ureju i šećer u krvi. Zato je veoma važno da se koristi u ishrani djece, ali i odraslih. Od svih tih zaštitnih materija ipak je najvažniji likopen. To je biljni pigment iz grupe karotenoida od koga paradajz dobija lijepu crvenu boju. Paradajz je glavni izvor likopena, a ima ga još i u lubenici, šargarepi i paprici.

U 100 grama krupnoplodnog paradajza ima 6 miligrama likopena, a u sitnoplodnom, npr. čeriju, ima 11 mg. Likopen nije neophodan u ljudskoj ishrani zato što ne spada u gradivne materije, ali je vrlo važan u zdravstvenoj zaštiti u borbi protiv slobodnih radikala kao jak antioksidans, čak je jači antioksidans od vitamina C i E. Poznato je da slobodni radikali oštećuju ćelijske membrane i izazivaju mutacije na genetskom materijalu, što može da dovede do kancera.

Pročitajte: Paradajz pelat u teglama /RECEPT/

Paradajz je posebno koristan za srčane bolesnike jer smanjuje aterosklerozu i trombozu, a samim tim rizik od fatalnog infarkta i šloga. Izbacivanjem tečnosti snižava povišen krvni pritisak, pod uslovom da se ne soli. Sniženjem masnoća u krvi sprečava smrtonosne komplikacije kardiovaskularnih boesti.

Paradajz utiče na regulaciju metabolizma, zbog obilja vitamina C jača otpornost organizma, povoljno djeluje kod bolesti jetre, pankreasa i reume, popravlja krvnu sliku, okrepljuje i čisti organizam. Sadrži folnu kiselinu te utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pomaže liječenje malokrvnosti. Zbog znatnog sadržaja vitamina i antioksidanasa djeluje kao prirodni lek protiv starenja.

Paradajzu crvenu boju daje likopen, njegov najvažniji sastojak. Kada ga kupujete birajte onaj jarko crvene boje. Nije preporučljivo da se jede zelen. Ostali dijelovi biljke su otrovni.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI