Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiProblem za poljoprivrednike: Biljke će tokom vikenda doživjeti toplotni stres

Problem za poljoprivrednike: Biljke će tokom vikenda doživjeti toplotni stres

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Velika vrućina koja će tokom narednog vikenda pogoditi Bosnu i Hercegovinu donijet će probleme i poljoprivrednim dobrima.

U agrometeorološkoj prognozi za period od 12. do 18. augusta, koju su izradili Sektor za primijenjenu meteorologiju i Sektor za agrometeorologiju, navodi se da će vrhunac toplotnog vala donijeti temperature i do 40 stepeni, što će uzrokovati probleme u poljoprivredi.

Sredinom sedmice (14. i 15.8.) će biti nešto nestabilnije, što ponegdje može usloviti mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu. Tada će se sa promjenom strujanja zraka visoke vrijednosti temperature spustiti 10-tak stepeni niže u unutrašnjosti, a minimalne vrijednosti se očekuju u granicama od 16 do 22°C.

Rast i razvoj ratarskih kao i voćarskih i vinogradarskih kultura odvijat će se u povoljnim vremenskim uslovima. Zbog manje vrućine, u drugom dijelu sedmice bit će lakše obavljati poslove na otvorenom.

Uslovi vlažnosti procijenjeni prema Standardiziranom indeksu padavina (SPI-2) za period 03.06.2019. – 01.08.2019.godine ukazuju da su u proteklih 60 dana na sjeverozapadu zemlje i dijelovima centralne Bosne preovladavali sušni do umjereno sušni uslovi, u području gornjeg toka sliva Vrbasa bilo je izuzetno vlažno, dok je na preostaloj teritoriji vlažnost bila normalna.

Prema Prognozi SPI 1, Standardizovanog padavinskog indeksa za period od 30 dana, izvedenoj na osnovu prognoziranih vrijednosti Virtualnog centra za klimatske promjene jugoistočne Evrope (SEEVCCC), RHMZ-a Srbije, za naredni period (01.08.2019. – 01.09..2019. godine) u FBiH predviđaju se normalni uslovi vlažnosti, navodi se u izvještaju koji je pripremila Sabina Hodžić iz Sektora za primijenjenu meteorologiju FHMZ-a.

Izvor: Klix ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI