Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPriznao da uvozi sumnjiv vosak i prodaje na našem tržištu. Pčelari ljuti...

Priznao da uvozi sumnjiv vosak i prodaje na našem tržištu. Pčelari ljuti na kolege, zovu inspekciju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Udruženje Sačuvajmo pčele je u svojoj Fejsbuk grupi objavilo video snimak pod nazivom “Pčelinji vosak šta to beše”. U njemu otvoreno pozivaju nadležne da reaguju zbog kako navode, falsifikatora.

U video snimku je prikazan samo deo snimljenog materijala koji sadrži razgovore sa nekoliko proizvođača satnih osnova proizvoda od pčelinjeg voska koji je u Srbiji doživeo potpunu industrijsku proizvodnju i već sada na tržištu Srbije za korist pčelara u odgoju pčela ima više od 30 mašina i vlasnika za serijsku proizvodnju ovog proizvoda.

Pri tom, evidentna je pojava velikog broja proizvođača koji ordiniraju i prodaju svoje proizvode preko društvene mreže Fejsbuk, a bez adekvatne odnosno nikakve kontrole nadležnih za proizvodnju proizvoda životinjskog porekla koji se daljom preradom upotrebljava za uzgoj životinja(pčela) i u ljudskoj ishrani.

Ekspanzija neregistrovanih proizvođača proizvoda Satna osnova je počela pre 5-6 godina i upravo paralelno sa njihovom pojavom bila je pojava zimskih gubitaka pčelinjih zajednica, pa i smanjenje broja košnica,  a samim tim i broja registrovanih pčelinjih gazdinstava-pčelara, upozoravaju u Udurženju.

I ako smo do skora bili prvi u svetu u odnosu broja košnica po glavi stanovnika zasigurno smo taj primat poslednjih par godina izgubili, smatraju u Udruženju.

– Ako je naš broj registrovanih pčelara bio nešto preko 23 hiljade u poslednjoj godini je taj broj oko 16 hiljada. Mi kao udruženje, čiji je osnovni statutarni cilj očuvanje medonosne pčele u Srbiji obraćamo pažnju, istražujemo uzroke koji utiču i dovode do  ugrožavanja zdravlja pčela i rapidnog opadanja njenog broja u našoj zemlji. Sva naša zapažanja i nepravilnosti koje uočimo na terenu beležimo video snimcima koje predstavimo javnosti u našoj pčelarskoj Fejsbuk grupi, a i medijima kako bi se i šira javnost upoznala sa detaljima – kažu u Udruženju.

Uvoz voska stranog porekla je preveliki, šta se uvozi, na koji način i za koje namene nije nam poznato ali zasigurno se ne uvozi kao pčelinji vosak za proizvodnju Satnih osnova u pčelarstvu, dodaju.

Po samom priznanju jednog od učesnika u filmu “Pčelinji vosak, šta to beše” inače renomiranog proizvođača i prerađivača pčelinjeg voska saznajemo da se upravo vosak dobijen kompezacijom u razmeni robe crkvene galanterije između domaće firme i firme iz Rusije njihov vosak plasira na našem tržištu. Sa druge strane drugi proizvođač u filmu navodi da nikako ne koristi i ne kupuje uvozni vosak već se samo bavi preradom domaćeg voska od pčelara govori da za upotrebu u izradi satnih osnova u pčelarstvu niko ne može da obezbedi potrebne papire dozvolu za tako nešto i da je to zabranjeno?!

Jedan drugi proizvođač po sopstvenom priznanju već  čitavu deceniju prodaje na tone satnih osnova od pčelinjeg voska pčelarima u Srbiji.

– Ono što nas je navelo da se javimo na oglas i snimimo celokupni razgovor sa ovim proizvođačem satnih osnova pored pritužbi pčelara na kvalitet je i cena koju je navela u svom oglasu. I ako je cena čistog pčelinjeg voska kod nas u otkupu od 80 do 1.000 dinara, ovaj proizvođač i pored cene u otkupu ima računicu da vosak preradi i gotov proizvod prodaje pčelarima po ceni sada već 750 dinara?

Njega  i njegove proizvode nećete videti na pčelarskim sajmovima, niko nikada nije upoznao gazdu-vlasnika proizvodnje satnih osnova a na skupovima u Vrnjačkoj Banji koje organizuje asocijacija profesionalnih pčelara par godina unazad od pčelara iz Vrnjačke Banje i okoline niko ne zna gde je ta radionica za izradu satnih osnova, ističu oni.

– Sve nam jasno ukazuje da pored svih problema oko uvoza i prerade pčelinjeg voska na našem tržištu imamo i fantomsku firmu koja uveliko plasira svoje proizvode bez RS broja ili APR matičnog broja – navode.

– U poslednjih nekoliko godina stradanja pčelinjih zajednica su velika i upravo se poklapaju sa pojavom ovog proizvoda i ovog proizvođača pa mi iz udruženja Sačuvajmo pčele otvoreno sumnjamo da su upravo te supstance od ovog proizvođača glavni krivac za pomor pčela u Srbiji kao i zagađenje pčelinjeg voska koje pčelari pri zameni daju i drugim proizvođačima i tako se vosak zagadi i kod drugih proizvođača i prerađivača – kažu u Udruženju.

– Kao predsednik udruženja Sačuvajmo pčele dužan sam da obavestim sve nadležne organe da se utvrdi odgovornost ovog lica u proizvodnji i prodaji proizvoda životinjskog porekla kao i da li on posluje u crnoj zoni, na sta osnovano sumnjamo da je tako. Ko zapravo stoji iza oglasnih brojeva telefona i lažnih profila, pri tom zarađujući ogromnu količinu novca i nanosi štetu pčelarstvu i pčelama Srbije!? – kaže Dejan Marković.

“Pčelinji vosak šta to beše”  je film udruženja koji je objavljen nekoliko dana nakon održanog državnog pčelarskog sajma u Beogradu, a u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije , na sajmu je po službenoj dužnosti inspekcija uprave za veterinu obišla sve izlagače i prodavce satnih osnova od pčelinjeg voska i uzela uzorke satnih osnova na ispitivanje kvaliteta.

biznis.telegraf.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI